Mediu dificil de afaceri pentru 2013

 

Companiile se asteapta la un 2013 instabil, in care nu-si vor mai asuma niciun risc. La intocmirea bugetelor, mizeaza pe deprecierea cursului si pe cresteri minore ale veniturilor. Din fericire, se vor feri de disponibilizari masive.

Pentru realizarea materialului de fata, revista Capital a contactat cateva zeci de firme din mai toate sectoarele economiei. Avand in vedere ca octombrie este, in general, perioada intocmirii bugetelor pentru urmatorul an, am vrut sa aflam, pe de o parte, care este cursul valutar pe care isi fundamenteaza companiile activitatea in 2013, si, pe de alta, ce variatii preconizeaza oamenii de afaceri de la noi in privinta veniturilor, a cheltuielilor de personal si a investitiilor. Nu am fost surprinsi sa aflam ca, spre deosebire de alti ani, o buna parte din companii au ales sa amane realizarea bugetelor pana in luna noiembrie sau chiar la inceputul lui decembrie, in ideea de a observa evolutia cursului si tendintele de pe piata cat mai aproape de debutul anului urmator. Este, in mare, cazul jucatorilor din banci, asigurari si transporturi.

Majoritatea covarsitoare a respon­dentilor atrag atentia asupra efectelor nocive ale actualei instabilitati economice si politice asupra mediului de afaceri. Totusi, in ciuda confuziei din piata, exista un relativ consens in privinta cursului utilizat la realizarea bugetelor, circa 70% din directorii companiilor mizand pe o rata de schimb de 4,6 lei/euro. Evident, exceptii exista. Coincidenta sau nu, pe un curs mai mic pariaza trei companii din sanatate: Terapia Ranbaxy, Romgermed si Actavis, iar la o rata mai mare se asteapta Aurel Vlaicu, de la Gealan Romania, care spune ca ia in calcul un curs „sub nivelul de 5 lei/euro“.

Piata muncii ramane pe loc

Dupa cativa ani duri, marcati de disponibilizari masive si taieri salariale, angajatii companiilor din mai toate domeniile se vor putea bucura, in 2013, de ceva liniste. Adrian Borotea, membru in boardul CEZ, rezuma sentimentul general din piata: „procesele de restructurare si optimizare s-au finalizat. in 2013, se vor face ajustari extrem de fine, cu impact neutru asupra cheltuielilor salariale“. Spre deosebire insa de cea mai mare parte a mediului de afaceri, subsidiara locala a gigantului energetic ceh asteapta un an bun (spre foarte) bun din mai toate punctele de vedere. „Estimam o crestere a cifrei de afaceri de 19%, bazata in principal pe cresterea cu 42% a productiei de energie eoliana si a certificatelor verzi asociate, ca urmare a finalizarii investitiilor la sfarsitul lui 2012.“ De asemenea, CEZ are programate si investitii consistente pentru anul viitor, numai pentru lucarile de modernizare a retelei de distributie fiind programate 50 de milioane de euro.
Putine alte companii au de gand sa puna bani la bataie pentru lansarea sau reinnoirea unor facilitati in urmatorul interval. Dupa un 2012 aglomerat, cu investitii de 250 de milioane de euro (necesare, in principal, pentru lansarea a trei noi modele si a unui nou tip de motor), Renault va avea, anul viitor, un volum investitional „mai putin important“, declara reprezentantii grupului. „Segmentul investitional este cel care va suferi cel mai mult in comparatie cu anii trecuti, din cauza mediului de afaceri extrem de volatil din Romania“, spune Alina Culcea, directorul general adjunct al producatorului de medicamente Actavis, prezent cu doua unitati pe piata autohtona. Aceasta, chiar in conditiile in care compania estimeaza o crestere a veniturilor de circa 10%: „cifra insa nu este finala, intrucat activitatea noastra depinde de multi factori extrem de instabili la acest moment, greu de previzionat si care pot influenta semnificativ aceasta crestere. Tot in domeniul farma, Dragos Damian, CEO al grupului Terapia Ranbaxy, conteaza tot pe o crestere de 10%, sustinuta insa de un model de business diferit: compania face usoara nota discordanta cu restul pietei, avand in vedere investitii de circa noua milioane de euro in „extinderi si modernizari“, in paralel cu crearea a 50 de noi locuri de munca.

Capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie