Taxa clawback diferentiata pentru noile medicamente care vor intra conditionat pe lista de compensate – Propunerea Ministerului Sanatatii

 

Companiile farmaceutice ar putea plati un clawback diferentiat, stabilit pe baza unor contracte cost/volum/rezultat, pentru noile medicamente care vor intra conditionat pe lista de compensate, iar pentru restul produselor din lista calculul contributiei va fi cel din prezent, arata un proiect al MS.

medicamente contrafacute“Pentru medicamentele pentru care in prezent se datoreaza contributia clawback, se mentine aceasta contributie in aceleasi conditii ca si in prezent. Pentru medicamentele care intra conditionat in Lista cuprinzând denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si pentru denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor care se acorda in cadrul programelor nationale de sanatate, detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor sau reprezentantii legali ai acestora vor avea obligatia platii unei contributii trimestriale pe baza contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat”, se arata in proiectul de ordonanta de urgenta pentru modificarea OUG 77/2011 privind stabilirea unei contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii.

Contractele cost-volum/cost-volum-rezultat se incheie de catre detinatorii de autorizatii de punere pe piata, persoane juridice române si de reprezentantii legali ai detinatorilor autorizatiei de punere pe piata care nu sunt persoane juridice române cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si dupa caz, cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Ministerul Sanatatii, pentru programele nationale de sanatate derulate de Ministerul Sanatatii.

Contributia trimestriala aferenta contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat se calculeaza prin aplicarea procentului negociat asupra pretului de vânzare cu amanuntul fara TVA/pretul de distributie fara TVA, aferent volumelor de medicamente consumate trimestrial prin raportare la volumele stabilite prin contractele cost- volum/cost-volum-rezultat. Negocierea se initiaza de la un procent mai mare cu 5 puncte procentuale decât media valorilor din ultimele 4 trimestre a procentului “p” determinat trimestrial conform formulei prevazuta pentru contributia clawback, se precizeaza in proiect.

“Asta inseamna ca producatorilor de medicamente generice li se vor imputa parte din consumul de medicamente incluse in listele de compensate, chiar daca in baza unui acord pret/volum/rezultat. Este stupefiant cum autoritatile fac modificari altele decât cele propuse de peste 1 an si nu iau in considerare propunerile absolut legitime ale producatorilor de medicamente generice de a conveni asupra unui clawback diferentiat intre medicamente generice si cele inovative, in contextul in care aprobarea de preturi este diferentiata”, a declarat pentru MEDIAFAX Dragos Damian, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din România (APMGR). Ana Maria Petcana, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie