ANCOM a lansat o consultare publica cu privire la modalitatile de utilizare a resurselor de numerotatie in viitor

 

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare în Comunicatii (ANCOM) a lansat, marti, o consultare publica cu privire la modalitatile de utilizare a resurselor de numerotatie în viitor, în functie de evolutiile tehnologiilor din domeniu.

ANCOM 1În prezent este în curs de revizuire Recomandarea Comitetului European pentru Reglementari în Telecomunicatii (ECTRA) (98)04 – „Linii directoare pentru schimbari fundamentale în Planurile nationale de numerotatie si de formare a numerelor”.

Documentul propune autoritatilor nationale ca efectuarea unor schimbari majore ale PNN (Planul national de numerotatie) sa aiba în vedere urmatoarele principii:

1. Caracterul geografic al numerotatiei sa fie eliminat sau sa se reduca numarul de arii geografice;

2. Numerotatia care are ca prima cifra, cifra 1, sa fie destinata furnizarii serviciului de urgenta, serviciilor armonizate la nivel european si serviciilor de informatii privind abonatii;

3. Cel putin o valoare a primei cifre din NSN (numarul semnificativ national) sa fie pastrata libera.

Documentul integral AICI

Dintre aceste propuneri, prima constituie unul dintre obiectele prezentei consultari publice, iar a doua si a treia au fost deja implementate în cadrul national de reglementare.

În ultimii ani, la nivel european se înregistreaza o tendinta de trecere la planuri de numerotatie închise. Trecerea la planul închis face ca relevanta prefixului national „0” sa se piarda, astfel încât unele state au renuntat la acest prefix atunci când au trecut la planuri închise (de exemplu, Grecia, Norvegia, Portugalia, Spania).

Sunt însa si state care au pastrat prefixul national, desi planurile de numerotatie au fost închise (de exemplu, Franta, Elvetia, Lituania).

În România, prefixul national „0” a fost mentinut. Mentinerea sau eliminarea prefixului national, de regula, are consecinte asupra resurselor de numerotatie ce formeaza PNN (Planul national de numerotatie).

Astfel, pastrarea prefixului national pune problema destinatiei resurselor de numerotatie ce se formeaza fara prefix în timp ce eliminarea prefixului national „0” deschide problema utilizarii numerelor ce încep cu cifra 0.

În cadrul discutiilor, s-a avansat ideea ca daca cifra 0 devine neutilizata ca prefix national, aceasta sa fie pastrata libera – sa nu se aloce numere care încep cu 0 – pentru ca, în viitor, sa poata fi utilizata în mod armonizat la nivelul Uniunii Europene. Aceasta idee însa, nu a fost materializata prin nicio recomandare, concluzia fiind ca pastrarea sau renuntarea la prefixul national ramâne la decizia fiecarei autoritati nationale.

În cadrul prezentei consultari ANCOM a considerat ca este utila reamintirea acestor aspecte, urmând a se evalua în ce masura ar fi oportuna eliminarea prefixului national „0” din planul de formare a numerelor din PNN. Mentinerea sau eliminarea prefixului national nu este de natura sa influenteze alte aspecte ale evolutiei PNN care vor fi analizate în cadrul acestui document. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie