Directorul Visa Europe pentru Romania despre instabilitatea fiscala din Romania

 

Directorul general al Visa Europe pentru România, Catalin Cretu, vorbeste despre marea problema a instabilitatii fiscale din România, dar si despre modul în care un card business îi poate ajuta pe antreprenorii români „pierduti” în labirintul birocratiei.

Modificari fiscaleCapital: 80% dintre tranzactiile între firmele din România se fac în numerar. De unde credeti ca vine aceasta tendinta si cum poate fi modificata, schimbata?

C.C: Stim cu totii faptul ca nu doar în ceea ce priveste comportamentul firmelor, ci si în privinta comportamentului persoanelor fizice exista o cultura a cash-ului. Când vorbim de firme, pe lânga preferinta pentru numerar, transferata din comportamentul personal în cel din afaceri, exista si o influenta a economiei subterane. Trebuie sa fim foarte cinstiti când vorbim de acest lucru. Studiile realizate pe economia subterana nu sustin ca vina este în totalitate a celui care ascunde anumite venituri. O parte din ceea ce faciliteaza sau influenteaza acest comportament sau preferinta catre economia subterana este reprezentata de multitudinea de taxe existente la nivelul sistemului, taxe care nu sunt foarte usor de platit, de calculat. Si aici exista o problema, unde încercam sa gasim solutii viabile

Capital: Considerati ca o reducere a fiscalitatii ar duce la reducerea economiei subterane si, implicit, la cresterea frecventei de utilizare a cardurilor?

C.C: Întotdeauna exista acest argument si este dat de zona liberala, anume ca o reducere a fiscalitatii ar scoate din economia subterana foarte multe venituri. În primul rând, cred ca ar ajuta o simplificare a codului fiscal, astfel încât lumea sa stie foarte bine ce taxe trebuie platite. Apoi, ar ajuta o stabilitate mult mai mare a fiscalitatii, pentru ca foarte multi dintre proprietarii de firme se plâng ca nu exista consecventa, astfel încât de la un an la altul sa stie exact ce trebuie platit si sa-si faca o planificare. Evident, cu cât introduci mai multe taxe, cu cât schimbi de mai multe ori sistemul de taxe, cu atât faci mai dificila decizia de a plati taxele la zi. În concluzie, da, este de dorit sa ai un sistem simplu, sa ai un nivel de taxe adecvat realitatii economice. Visa a inclus în Strategia Nationala de promovare a platilor cu cardul în sectorul public propunerea de a se introduce anumite facilitati la plata cu cardul, în sectoarele unde economia subterana predomina.

Citeste interviul integral pe capital.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie