Andrei Marga: O buna promovare a culturii române se poate face si prin descoperiri românesti în domeniul stiintei si tehnologiei

 

Andrei Marga, presedintele Institutului Cultural Român, considera ca o buna promovare a culturii române se poate face „nu doar cu filme, arte plastice si muzica”, ci si prin descoperiri românesti în domeniul stiintei si tehnologiei, oferind drept exemplu în acest sens caloriferul.

Prezent într-o dezbatere televizata pe tema sumelor investite de Institutul Cultural Român (ICR) în perioada în care era condus de Horia-Roman Patapievici si despre proiectele prin care ICR intentioneaza sa promoveze cultura româna în strainatate, Andrei Marga, presedintele institutiei, a revenit asupra mult discutatei teme a „producerii de noi valori de cultura”, mentionata si în documentul programatic al ICR „Sincronizarea Institutului Cultural Român”. Astfel, el a subliniat ca institutia pe care o conduce îsi va extinde perspectiva de promovare a culturii române în strainatate si va propulsa printre instrumentele de promovare, în afara de arte plastice si film din noul cinema românesc, domenii precum stiinta si tehnologia.

„Trebuie sa facem loc si stiintelor si tehnologiilor. Dau un exemplu, caloriferul este o inventie transilvana, câti stiu de asta? Cultura mai înseamna si calculul zborurilor cosmice, si descoperirile speologice… putem merge în afara si cu alte lucruri decât film si teatru”, a spus Andrei Marga la Realitatea TV.

Referitor la numirile pe care le-a facut la conducerea unor institute culturale, presedintele ICR a preferat sa rezume discutia la o singura numire, aceea a Doinei Uricariu, în pozitia de director al ICR New York, dupa ce Corina Suteu si-a anuntat demisia, din solidaritate cu Horia-Roman Patapievici si echipa acestuia. „Numirea Doinei Uricariu la New York este un pas mare fata de ce era acolo”, a spus Marga.

„Toata institutia (ICR în general, n.r.) a fost axata pe film si pe arta plastica. La Berlin, de exemplu, când am analizat activitatea filialei, am vazut: concert cu tulnicarese, un preot român din parohie care a tinut o cuvântare, discursul unui doctorand; or, sa fim seriosi, un institut cultural nu trebuie sa se ocupe cu asa ceva”, a criticat presedintele ICR activitatea institutului din capitala Germaniei.

Mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie