Divizarea ELCEN a fost finalizata

 

Procesul de divizare a Electrocentrale Bucuresti S.A. (ELCEN), cel mai mare producator de energie termica din România (cu o cota de piata de 40%), în alte doua noi societati, s-a încheiat.

Electrocentrale Bucuresti, ELCENDivizarea ELCEN a avut loc ca urmare a Memorandumului “Realizarea serviciilor publice de alimentare cu energie termica prin sistem de alimentare centralizata cu energie termica integrat (SACET) în Municipiul Bucuresti si Municipiul Constanta”, adoptat de Guvernul României în data de 21 martie 2013 si aprobat cu scopul dezvoltarii unui serviciu public energetic performant si eficient pentru locuitorii din Bucuresti si Constanta.

Procesul de divizare a fost finalizat marti, 30 septembrie, când s-au înregistrat la Oficiul National al Registrului Comertului de pe lânga Tribunalul Bucuresti noile companii desprinse din ELCEN, precum si Actul Constitutiv modificat al Electrocentrale Bucuresti.

În urma divizarii ELCEN, au rezultat trei societati: Electrocentrale Bucuresti S.A. si Electrocentrale Constanta S.A. Astfel, statul român ramâne actionar majoritar al Electrocentrale Bucuresti S.A. (97,51%) prin intermediul Departamentului pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei, în timp ce Societatea Nationala de Gaze Naturale Romgaz S.A., cu sediul în Medias, va detine 2,49% din actiuni.

În ceea ce priveste cele doua societati nou formate, statul român este unic actionar al Electrocentrale Constanta (100%) si detine 28,80% din titluri în cadrul Electrocentrale Titan, unde restul actionarilor sunt Electrocentrale Grup (70,47%), respectiv Romgaz (0,73%).

Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) ramâne cu cele 4 CTE-uri care deservesc Bucurestiul: Centrala Termoelectrica Vest, Centrala Termoelectrica Sud, Centrala Termoelectrica Grozavesti, Centrala Termoelectrica Progresu, precum si cu Uzina de Reparatii.

Electrocentrale Constanta S.A. detine Centrala Termoelectrica Palas si retelele de transport al energiei termice ce deservesc orasul Constanta, precum si alte bunuri/active din patrimoniul ELCEN, în timp ce Electrocentrale Titan S.A. detine Centrala Termoelectrica Titan si Centrala Termoelectrica Fântânele, precum si alte bunuri/active din patrimoniul ELCEN.

Potrivit aceluiasi Memorandum, urmãtorii pasi constau în: transformarea celor douã regii – RADET Bucuresti si RADET Constanta – în societãti comerciale, transferul actiunilor Electrocentrale Bucuresti si Electrocentrale Constanta din proprietatea privatã a statului român cãtre Primãria Municipiului Bucuresti, respectiv Primãria Municipiului Constanta, si fuziunea dintre cele douã societãti si societãtile rezultate din reorganizarea celor douã regii, în scopul cresterii calitãtii serviciului public la un tarif suportabil pentru populatie. Ilinca Pop, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie