Cu ce te poate ajuta avocatul daca vrei sa solutionezi un conflict prin mediere?

 

Cînd avem o problema de ordin juridic, imediat gîndul ne duce la un avocat care sa ne apere interesele prin istetimea sa, prin elocventa sa în sala de judecata sau abilitatea de a gasi articole de lege care ne sînt favorabile si cai de atac specifice, prin utilizarea eficienta a înscrisurilor si colaborarea cu alte institutii, cum ar fi Politia, Parchetul, IML etc. În ultimii ani, însa, procedura extrajudiciara numita mediere vine sa completeze posibilitatile de solutionare juridica cu o metoda amiabila.

mediereAm nevoie de avocat la mediere? Aceasta este o întrebare frecventa, la care va raspunde Marius Corad, mediator, formator la Centrul Regional de Facilitare si Negociere (marius@rfnc.ro)

Desi legea nu obliga, în majoritatea cazurilor este recomandat sa apelati la un avocat pentru urmatoarele motive:

1. A va clarifica în legatura cu corectitudinea pretentiilor dumneavoastra. Este posibil sa va doriti mai mult decît stabileste legea sau, dimpotriva, sa va doriti mai putin decît ati avea dreptul. Acest lucru poate fi clarificat numai de un specialist în domeniu.

2. Va poate ajuta la negocieri si discutii în situatia în care nu aveti abilitatile si cunostintele necesare.

3. Ofera consilierea juridica pe tot parcursul sedintelor de mediere.

4. Va poate ajuta la verificarea textului final al Acordului de Mediere, astfel încît sa nu contina vreo greseala sau vreo lipsa.

5. La final, dupa semnarea Acordului de Mediere în care ati scris cum se finalizeaza conflictul, daca este cazul, avocatul va poate depune actele la autoritatile competente.

Prin autoritatea morala si tehnicile de comunicare pe care le utilizeaza, mediatorul pune obiectul disputei într-o perspectiva emotionala si potenteaza fiecare pas catre întelegerea celuilalt, pastrînd echidistanta, care imprima respect si încredere. Astfel, departe de salile de judecata, se poate solutiona conflictul într-un timp foarte scurt (una sau mai multe sedinte de mediere), stabilite de comun acord cu partile implicate în conflict. Colaborarea cu avocatii partilor este foarte utila si creativa, atît timp cît fiecare vine cu contributia lui de suport pentru ca drumul pîna la solutionare sa fie cît mai scurt. monitorulexpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie