Ministerul Fondurilor Europene lanseaza in luna octombrie o schema de finantare pentru afaceri de tip start-up

 

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, la Alba Iulia, ca în aceasta luna va fi lansata, sub sloganul „România start-up”, o schema de finantare pentru afaceri de tip start-up, în valoare de aproximativ 150 de milioane de euro.

finante-afacere„Lansam în aceasta luna octombrie o schema foarte interesanta pentru zona privata: start up-uri. Avem un slogan nou, un brand nou, un concept nou: «România start-up». Poate va gânditi la start-up o idee mica de afacere. Nu. «România start-up» în sensul de România porneste, România demareaza lucrurile pe aceasta zona. Sub acest brand «România start-up», vom finanta împreuna cu domnul ministru Jianu si cu ceilalti colegi din Guvern care au finantari pe aceasta zona tot ce este legat de zona privata”, a spus Teodorovici într-o conferinta de presa.

El a adaugat ca în aceasta linie de finantare, o parte va fi pentru tineri între 16 si 25 de ani, în care vor fi finantate idei de afaceri în trei etape.

„O prima etapa se refera la primul contact cu tinerii, selectarea lor, o luna, o luna si ceva de antreprenoriat, deci clar îi pregatim pe aceasta zona de antreprenoriat, dupa care ei vor propune un plan de afaceri. Aceste idei de afaceri vor fi selectate de catre piata, va fi o comisie creata din oameni din piata, deci nu oameni din administratie. Cele mai bune idei vor fi finantate cu 25.000 de euro, grant, o prima idee de start-up. Dupa un ciclu de 6-8 luni, vedem exact la cât se preteaza o idee a fi implementata, etapa a doua consta în urmatorul lucru: cele mai bune idei intra la a doua etapa de finantare unde vom da de la 50 la 200.000 de euro. Dupa care, a treia etapa este etapa care se refera la fel, la selectia celor mai bune idei care pot aduce în economie valoare adaugata importanta pentru care statul va subventiona partea de cost al finantarii, adica un împrumut de la o banca”, a spus ministrul.

El a adaugat ca au fost purtate deja discutii cu Eximbank pentru a vedea exact care este montajul pentru a putea asigura aceasta finantare.

„Am vorbit deja si cu partea de Eximbank pentru a vedea exact care este montajul pentru a putea asigura aceasta finantare, deci, practic, costul finantarii pentru acea idee va fi suportat de stat. Asta înseamna ca dobânda respectiva sa nu depaseasca 200.000 de euro. Deci, putem face un calcul care înseamna ca finantarea va fi de un milion si ceva de euro. La un milion de euro împrumut noi, stat, platim maxim 200.000 de euro ca sa nu intram dupa aceea în regulile de ajutor de stat”, a mai spus Teodorovici.

Potrivit sursei citate, „partea frumoasa” a acestei scheme de finantare va fi aceea ca statul va putea deveni actionar în afacerile selectate. Adina Osan, Dan Lungu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie