Incuviintarea executarii silite. Noi modificari

 

Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative conexe a fost adoptat de Camera Deputatilor (Camera decizionala) la data de 30 septembrie.

executari siliteDesi proiectul de lege (pdf) înca nu a fost publicat în Monitorul Oficial, asadar înca nu a intrat în vigoare, acest lucru se asteapta a se petrece în scurt timp.

Prin proiectul de lege mai sus amintit au fost modificate, printre altele, mai multe dispozitii din Codul de procedura civila în materia executarii silite.

Printre modificarile importante operate în Codul de procedura civila în materia executarii silite o regasim si pe cea referitoare la încuviintarea executarii silite prevazute la art. 665. Astfel, potrivit proiectului de lege deja adoptat, a fost eliminata etapa de încuviintare a executarii silite din competenta instantei de judecata si a fost atribuita acesta etapa executorului judecatoresc.

Modificarea mai sus amintita a fost impusa pentru a elimina inconvenientul rezultat din sporirea competentei instantelor judecatoresti datorita numarului relativ mare de cereri de încuviintare silita formulate cel putin în ultimul an, în conformitate cu prevederile actuale ale noului Cod de procedura civila, intrat în vigoare în anul 2013.

Potrivit proiectului de lege deja adoptat, controlul judecatoresc asupra încheierii prin care executorul judecatoresc încuviinteaza exercitarea silita se va exercita pe calea contestatiei la executare, cu amendamentul ca, în cazul în care executorul respinge cererea de încuviintare, încheierea poate fi contestata numai de creditor.

Citeste mai departe pe legestart.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie