Interesul pentru Nabucco. Actionar pentru Romania in proiect este Transgaz Medias

 

Presedintele Traian Basescu a declarat, dupa întrevederea cu omologul turkmen Gurbangulî Berdâmuhamedov, ca România „întelege perfect” nevoia acestei tari de a avea certitudini în ceea ce priveste cantitatile de gaze naturale pe care sa le livreze pe piata europeana.

„Am reiterat importanta deosebita pe care România o acorda dezvoltarii coridorului sudic. Si, în acest sens, consideram ca proiectul Nabucco armonizeaza perfect obiectivele strategiei energetice pe termen lung. În acest context, am apreciat, înca o data, disponibilitatea Turkmenistanului de a se angaja ca furnizor de gaze naturale pentru piata europeana. În acelasi timp, întelegem perfect ca Turkmenistanul are nevoie de certitudini legate de cantitatile ce pot fi furnizate pe piata UE”, a afirmat Basescu, aflat joi si vineri în vizita oficiala la Asgabat.

El a tinut sa salute faptul ca Turkmenistanul a participat în ultimii ani la dialogul cu UE privind securitatea energetica si diversificarea alimentarii cu resurse energetice a pietei europene.

Pe de alta parte, presedintele Berdâmuhamedov a aratat ca tara sa doreste sa asigure „stabilitatea si traficul sigur de petrol si gaze” si ca România sprijina initiativele tarii sale în privinta dialogului international despre piata energetica europeana.

„Am subliniat ca Turkmenistan este recunoscator pentru faptul ca initiativele sale la nivel international, în privinta sectorului energetic, sunt sustinute de România. Una dintre dorintele noastre este sa asiguram stabilitatea si traficul sigur de petrol si gaze”, a mai spus presedintele turkmen.

Turkmenistan, tara care detine locul patru în lume în privinta rezervelor de gaze naturale, este considerat un potential furnizor de resurse pentru aprovizionarea prin gazoductul Nabucco si proiectul AGRI, de transportare a gazelor caspice prin Azerbaidjan si Georgia, apoi peste Marea Neagra prin vase, care sa fie apoi preluate de terminalul LNG de la Constanta si pompate în sistemul national. Ungaria este de asemenea interesata sa beneficieze de aprovizionarea cu gaze prin proiectul AGRI, în care parti sunt Azerbaidjan, Georgia, România.

De asemenea, UE poarta în ultima perioada un dialog sustinut cu Turkmenistan în vederea atragerii acestei tari catre aprovizionarea cu gaze a gazoductului Nabucco. Asgabat a cerut în cadrul acestui dialog garantii ca piata europeana va absorbi anual 30 miliarde de metri cubi de gaze care ar urma sa fie livrati prin Nabucco, însa si UE a solicitat garantii ca Turkmenistan poate produce anual aceasta cantitate.

În mai 2009, cu ocazia vizitei lui Berdâmuhamedov la Bucuresti, presedintele Basescu facea referire explicita la negocierileTurkmenistanului cu UE, pe de o parte, respectiv cu Azerbaidjan de cealalta parte, în vederea participarii la Nabucco.

„Trebuie sa fac publica satisfactia mea pentru disponbilitatea Turkmenistanului de a participa la politica energetica a UE prin dezvoltarea Coridorului sudic. În acelasi timp, însa, consideram absolut corecta solicitarea expresa a Turkmenistanului de angajare în aceste proiecte bazata pe doua elemente fundamentale: un acord politic între UE si Turkmenistan si constituirea unui consortiu în vederea realizarii conductei pe sub Caspica între Turkmenistan si Azerbaidjan”, declara Basescu.

El a tinut sa faca o precizare, pentru a nu exista „niciun dubiu”. „România sustine pozitia Turkmenistanului ca înainte de realizarea consortiului care sa faca posibil transportul gazului între Turkmenistan si Azerbaidjan trebuie semnat un document politico-juridic la cel mai înalt nivel pentru a da garantii ca gazul va fi solicitat si cumparat”, a spus Basescu.

El a apreciat ca „proiectul Nabucco este un proiect viabil, atâta timp cât parteneri în acest proiect vor fi Azerbaidjan si Turkmenistan”.

Proiectul Nabucco vizeaza cresterea securitatii energetice a Europei prin diversificarea resurselor de gaze naturale, care depind în prezent în mare masura de importurile din Rusia. Gazoductul urmeaza sa aduca gaze din Asia Centrala pe ruta Turcia – Bulgaria – România – Ungaria – Austria.

Actionarii proiectului sunt OMV (Austria), Transgaz Medias, Bulgargaz (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) si RWE (Germania). Capacitatea conductei urmeaza sa fie de 31 miliarde.

Mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie