Care sunt principalele prevederi din proiectul care legifereaza insolventa personelor fizice?

 

România ar putea avea o lege a falimentului personal în viitorul apropiat. Guvernul a dat aviz favorabil pentru un proiect care legifereaza insolventa personelor fizice. Acesta se afla pe ordinea de zi a plenului Senatului si mai trebuie votat si de Camera faliment personal, insolventa persoanelor fizicedeputatilor. Initiativa celor de la PSD nu este prima de acest tip din Parlament, restul fiind blocate chiar de catre guvern. ECONOMICA.NET descrie care sunt principalele prevederi din lege.

Ce spune initiativa legislativa

Proiectul de lege se adreseaza în special debitorilor care au domiciliul în România sau bunuri si venituri în România, dar care nu sunt persoane fizice autorizate sau au datorii din activitati comerciale.

Legea prevede ca exceptie ca ultimele doua tipuri de categorii pot fi atrase în procedura de insolventa la cererea creditorilor, pentru datorii cumulate mai mici de 45.000 de lei.

Insolventele se vor judeca la Tribunalul de pe raza teritoriala a locuintei debitorului, iar recursul la Curtea de Apel.

Debitorul poate depune cererea de intrare în insolventa daca considera ca nu îsi mai poate achita datoriile. Situatia de incapacitate de plata este accea în care debitorul nu poate „sa îsi achite doua sau mai multe datorii, fata de doi sau mai multi creditori, în decurs de peste 30 de zile de la data scadenta a acestor datorii”, se arata în proiect.

Când solicita initierea procedurii de insolventa, debitorul trebuie sa faca un raport al bunurilor pe care le detine în proprietate si a veniturilor disponibile, „incluzând date referitoare la veniturile preconizate a fi obtinute în urmatorii cinci ani si informatii cu privire la veniturile sale din ultimii trei ani, precum si o situatie a datoriilor sale si detalii privind creditorii aferenti”.

Datornicul trebuie sa îsi asume pe propria raspundere corectitudinea raportului si sa mai faca o declaratie prin care sa explice motivele care l-au adus în incapacitate de plata.

Citeste mai departe pe economica.net

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie