Onorariul pentru expertiza: provizoriu si modic

 

În urma cu doi ani am fost numit sa efectuez o expertiza pe care am depus-o în urma cu un an si jumatate si pentru care am lucrat doua saptamâni si jumatate. Cu expertiza am depus un decont. De un an si jumatate nu am fost platit si m-am prezentat în fata Contractinstantei cu un punct de vedere, sa-i spun judecatorului ca în economia privata, plata se executa la termen. Am fost surprins de faptul ca instanta a refuzat sa aplice legea, în primul rând, invocând ca am prezentat punctul meu de vedere având noul Cod de procedura civila, fata de speta cauzei care se judeca dupa vechiul Cod de procedura civila, adica art. 262 din NCPC, în loc de art. 170 din vechiul C. proc. civ. Am spus instantei ca ambele variante spun acelasi lucru, respectiv la încuviintarea probei, instanta trebuie sa puna în vedere partii/partilor plata pentru efectuarea expertizei. De ce am fost surprins? Pentru ca instanta mi-a indicat ca va plati expertiza dupa efectuarea ei, dupa raspunsul la obiectiuni si daca nu este de acord cu ea si o anuleaza, nu ma mai plateste. Am decis sa analizez acest punct de vedere care mi s-a parut abuziv.

Ca urmare a schimbarilor mentionate în statutul UNPIR, publicat în Monitorul Oficial 134/14.03.2013, respectiv Hotarârea UNPIR nr. 1/2013 – modificarea si completarea Hotarârii UNPIR nr. 3/2007 – aprobarea Statutului privind organizarea si exercitarea profesiei de practician în insolventa, s-au adus modificari substantiale cu privire la plata expertilor contabili pentru expertize efectuate în cauze cu debitori fara bunuri în dosarele de insolventa, în sensul ca munca ceruta de judecator expertului nu se mai plateste si expertul afla ca nu mai este platit dupa executarea expertizei:

Punctul 65. La articolul 89, dupa alineatul (7) se introduc doua noi alineate, alineatele (8) si (9), cu urmatorul cuprins: „(8) Nu sunt decontate din fondul de lichidare expertizele contabile întocmite în situatia debitorilor fara bunuri, precum si expertizele întocmite dupa închiderea procedurii de insolventa, în situatia disjungerii cererii de atragere a raspunderii conform art. 138 din Legea nr. 85/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

(9) Nu sunt decontate din fondul de lichidare evaluarile întocmite în situatia debitorilor în care valoarea bunurilor nu acopera cheltuielile de procedura.

Citeste mai departe pe juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie