Avocatii din Baroul Satu Mare intra in greva din 1 octombrie. Avocatii cer o schimbare de atitudine din partea magistratilor

 

Avocatii din Baroul Satu Mare vor intra in greva din 1 octombrie, suspendand activitatile de asistenta juridica din oficiu in cauzele civile sau penale. Acestia protesteaza astfel impotriva tolerarii de catre magistrati, procurori sau judecatori a persoanelor care profeseaza avocatura fara drept, dar si a ”lipsei de respect” a instantelor fata de avocati. Greva ar putea duce la eliberarea unor infractori din arest pentru ca, in lipsa avocatului, nu se pot prelungi mandate de arestare.

avocatiPlangerile facute de Baroul Satu Mare impotriva persoanelor care practica clandestin avocatura au fost clasate de Parchetul si Tribunalul Satu Mare. Unul din acestia e fostul politist Matei Margarit, care este membru al ”Baroului Constitutional”, un ONG din Alba Iulia, la care au aderat avocatii clandestini.

Protestul este pe termen nelimitat, pana ce ”se va simti o schimbare de atitudine din partea magistratilor”.

Potrivit unui comunicat al Baroului Satu Mare, pe durata protestului se suspenda activitatea de asistenta judiciara din oficiu si nu se vor desemna avocati pentru acordarea asistentei juridice din oficiu si nu se vor comunica listele cu avocati din Baroul Satu Mare, pentru luna octombrie 2014.

”Activitatea de asistenta judiciara din oficiu efectuata in baza delegatiilor emise anterior declansarii protestului, se va desfasura de catre avocatii astfel desemnati , in continuare pe durata protestului pana la finalizarea cauzei in dosarele pentru care au fost emise. Decanul, Prodecanul ori inlocuitorul de drept al acestora va desemna avocati din oficiu la cerere, in mod exceptional, in situatii ce impun luarea masurii arestului preventiv, in cazul infractiunilor grave cu violenta”, se mai arata in comunicat.

Tolerarea avocatilor clandestini este vazuta de Baroul Satu Mare ca o incalcare a dreptului constitutional la aparare. voceatransilvaniei.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie