Dosarul Microsoft. Ministerul Educatiei si Cercetarii cunostea inca din anul 2005 ca preturile echipamentelor care urmau sa fie achizitionate de la Siveco in cadrul Programului SEI erau exagerate

 

Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) cunostea înca din anul 2005 ca preturile echipamentelor care urmau sa fie achizitionate de la firma Siveco în cadrul Programului „Sistem Educational Informatizat” (SEI) erau „exagerate”, cu cel putin 50% mai mari decât produsele similare de pe piata, se arata în referatul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

DNADNA a solicitat Parlamentului, presedintelui si Parlamentului European ridicarea imunitatii pentru noua fosti ministri implicati în dosarul licentelor IT.

Programul SEI a fost aprobat în anul 2001 si consta în dotarea unitatilor de învatamânt preuniversitar cu aproximativ 1.500 de laboratoare informatice, prin achizitionarea de calculatoare si alte echipamente IT, în valoare de 200 milioane euro.

Potrivit DNA, prin Ordinul Ministrului Educatiei si Cercetarii din 21 martie 2005, a fost constituita o comisie (formata din profesori universitari de la ASE Bucuresti, Universitatea Politehnica din Timisoara, Universitatea Tehnica Cluj Napoca si specialisti din MEC), pentru a analiza documentele aferente Proiectului SEI, contractele încheiate de MEC cu societatea Siveco si pentru a analiza pretul pietei pentru produsele contractate cu firma Siveco.

Principalele concluzii ale raportului întocmit de acea comisie erau urmatoarele: „preturile de achizitie ale echipamentelor sunt mai mari decât cele existente pe piata pentru produse similare cu cel putin 50%; monitoare de 15 inch color oferite 4 ani consecutiv cu preturi variind între 198 USD si 184 USD, reprezinta la ora actuala dublul pretului de piata; calculatoarele au fost contractate ca ‘brand name’, reducându-se astfel posibilitatea de achizitie din surse alternativ; în acelasi timp ele au fost aduse sub forma de componente si asamblate în România, pierzându-se astfel calitatea de ‘brand name’; în aceste conditii preturile pentru sistemele livrate sunt duble fata de preturile pietei pentru produse similare. (…) Preturile echipamentelor sunt foarte ridicate, inexplicabil solicitându-se preturi identice pentru echipamente cu performante diferite”.

Citeste mai departe pe agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie