Dividendele cuvenite statului roman de la societatile energetice pentru anul 2013: 1,48 miliarde lei

 

Dividendele cuvenite statului român de la societatile energetice unde este actionar totalizeaza 1,48 miliarde lei pentru anul 2013, dupa cum arata un raport de activitate al Directiei Privatizare din Departamentul pentru Energie. În 2012, statul a încasat de la societatile energetice unde este actionar dividende de 1,34 miliarde lei, conform sursei citate.

Bani teancCompaniile energetice cu plati restante sunt Hidroelectrica Serv, Electrocentrale Bucuresti, Complexul Hunedoara, Electrocentrale Galati si Electrica Serv. Bilantul Directiei Privatizare indica un nivel total al platilor restante pe care le datoreaza aceste societati la circa 846 milioane lei la 31 decembrie 2013. Directia sustine ca se iau masuri pentru reducerea acestor datorii astfel încât platile restante sa ajunga la circa 552 milioane lei la finele acestui an.

În cazul Hidroelectrica Serv, masurile pentru reducerea arieratelor vizeaza extinderea si diversificarea activitatii, obtinerea de lucrari suplimentare, reesalonarea datoriilor catre principalii furnizori, dar si a celor restante la bugetul de stat, precum si contractarea unei linii de credit de 9 milioane de lei pentru finantarea productiei.

Pentru Electrocentrale Bucuresti sunt propuse esalonarea la plata a obligatiilor fiscale catre ANAF, iar arieratele aferente centralei Constanta din grup vor fi repartizate catre aceasta centrala ce va trece la Primaria Constanta.

La Complexul Hunedoara, documentul propune intensificarea eforturilor pentru recuperarea creantelor restante, reducerea nivelului achizitiilor la strictul necesar, dar si reducerea drepturilor de natura salariala.

În cazul Electrocentrale Galati, Departamentul doreste esalonarea datoriilor catre furnizori si încasarea TVA aferent creantelor de la Apaterm.

Planul autoritatilor pentru Electrica Serv în 2014 este conversia datoriei generate de creditul Electrica (60 milioane lei) în actiuni si majorarea capitalului societatii cu aceasta valoare (operatiunea a fost realizata în aprilie 2014). Electrica Serv vrea sa îsi majoreze veniturile prin participatii la licitatii specifice ale companiilor din grupul Electrica, dar si la alti agenti economici, precum si sa-si esaloneze la plata datoriile catre principalii furnizori. A.T. bursa.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie