Datornicii vor fi executati silit mai repede

 

Parlamentarii vor ca datornicii sa fie executati silit mai repede. Un grup de deputati si senatori are un proiect de lege prin care executorul judecatoresc poate începe de unul singur procedura, fara sa mai aiba nevoie de aprobarea unui judecator. Avocatii sunt cei care au reactionat primii. Ei se tem ca o astfel de lege va crea o avalansa de abuzuri împotriva datornicilor.

Executare silitaÎn prezent, ca sa înceapa o executare silita, firma sau banca trebuie sa obtina mai întâi încuviintarea unui judecator. Noul proiect de lege propune sa nu mai fie nevoie de acest pas. Pentru cei care vad partea plina a paharului, asta ar însemna mai putin de lucru pentru judecatori. De partea cealalta, avocatii se tem ca astfel de deschide portita spre o serie de abuzuri.

„Vor fi executati mai repede, fie de catre banci sau alti creditori, iar în acest proiect de lege nu exista nicio cenzura pentru încuviintarea executarii silite”, a spus Marius Coltuc, avocat. Initiatorii proiectului de lege spun ca s-au gândit, în primul rând, la bunul mers al instantelor.

„Sunt situatii care blocheaza instanta de judecata si efectiv aceasta initiativa doreste per ansamblu sa rezolve problema acestor blocaje”, a declarat Bogdan Ciuca, deputat PC. Daca legea se modifica, se scurteaza si perioada în care se face executarea. Acum dureaza cel putin 6 luni.

„Eliminarea acestei formalitati ar însemna eficientizarea procedurii de executare silita cu aproximativ o luna de zile”, a spus Dorina Gont, executor judecatoresc.

Pentru clientii bancilor ajunsi în situatia de a executati silit, perspectiva scurtarii procedurii nu e deloc încurajatoare. „Niciodata un executor nu poate sa aiba o pozitie obiectiva în analiza documentelor care reprezinta titlurile executorii, având în vedere ca are un contract încheiat cu banca”, a spus Anamaria Stan, din cadrul Asociatiei de Consiliere a Clientilor Bancari. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie