Dosarul de conflict de interese al lui Klaus Iohannis a fost inchis de Parchetul General

 

Procurorii Parchetului General au clasat dosarul în care presedintele PNL, Klaus Iohannis, a fost acuzat de Agentia Nationala de Integritate (ANI) de conflict de interese în materie administrativa si penala.

Klaus IohannisReprezentantii Parchetului General au declarat vineri, pentru AGERPRES, ca dosarul lui Klaus Iohannis a fost clasat de procurori pe data de 18 septembrie 2014.

ANI a sesizat, în luna august 2013, Parchetul General si a cerut cercetarea lui Iohannis pentru conflict de interese.

Potrivit Agentiei, Iohannis a semnat, la data de 23 decembrie 2010, un contract de prestari servicii încheiat între Primaria Sibiu si SC Tipografia Honterus SRL, societate comerciala detinuta de Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR).

Klaus Iohannis a detinut functia de presedinte al FDGR în perioada 2002 — 2013.

ANI sustinea ca obiectul contractului, semnat cu încalcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ si penal de catre Klaus Iohannis, îl constituie servicii de informare si publicitate în vederea implementarii Proiectului (cod SMIS: 4915) finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), Programul Operational: Cresterea Competitivitatii Economice 2007 — 2013 (POS CCE), Axa Prioritara 3 „Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (TIC) pentru sectoarele privat si public”.

De asemenea, Klaus Iohannis a aprobat, în perioada ianuarie — iunie 2011, trei facturi fiscale în vederea efectuarii platilor catre prestator (SC Tipografia Honterus SRL).

În opinia ANI, Klaus Iohannis nu a respectat dispozitiile art. 75, lit. b) si f) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, potrivit carora „alesii locali au un interes personal într-o anumita problema, daca au posibilitatea sa anticipeze ca o decizie a autoritatii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: (…) b) orice persoana fizica sau juridica cu care au o relatie de angajament, indiferent de natura acestuia (…) f) o asociatie sau fundatie din care fac parte”.

Totodata, potrivit ANI, primarul din Sibiu a încalcat si dispozitiile art. 253 (1) din Codul Penal conform carora „fapta functionarului public care, în exercitiul atributiilor de serviciu, îndeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material (…) pentru o alta persoana cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de munca în ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima”.

Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul cu privire la posibila savârsire de catre Klaus Iohannis a infractiunii de conflict de interese, prevazuta de art. 253 (1) din Codul Penal.(AS — autor: Eusebi Manolache, editor: Vicentiu Purcarea), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie