Procesul lui Alexandru Visinescu in presa straina

 

Procesul „Nuremberg al României” a început la Bucuresti, unde este judecat Alexandru Visinescu, acuzat de crime împotriva umanitatii comise în perioada comunista, comenteaza publicatia britanica The Telegraph.

alexandru visinescu„Alexandru Visinescu, în vârsta de 88 de ani, este acuzat de instituirea unui regim de exterminare, prin înfometare si batai, în una dintre cele mai cunoscute închisori din România”, explica ziarul britanic.

„Procesul a fost salutat în România, fiiind considerat un pas istoric în eforturile tarii de a judeca crimele comise cu acordul regimului comunist de-a lungul secolului XX”, adauga The Telegraph.

„Este prima data când un sef al sistemului penal din România este judecat. Aproximativ 600.000 de oameni au fost detinuti de autoritatile comuniste în perioada 1947 – 1989”, noteaza cotidianul britanic.

Procesul tortionarului Alexandru Visinescu – acuzat de moartea a 12 detinuti politici în perioada în care a condus Penitenciarul Râmnicu Sarat – a început miercuri, la Curtea de Apel Bucuresti, decizia pe care o va lua aceasta instanta nefiind definitiva. Parchetul Înaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) a anuntat, pe 18 iunie, ca Visinescu a fost trimis în judecata pentru savârsirea de infractiuni contra umanitatii, în dosarul având ca obiect sesizarea formulata de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Procurorii au aratat, în rechizitoriu, ca în perioada 1956-1963, Alexandru Visinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sarat, „a savârsit actiuni si inactiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivitatii reprezentata de detinutii politici încarcerati în acest penitenciar, prin privarea de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea grava a exercitarii acestora, pe motive de ordin politic”. În perioada în care la conducerea Penitenciarului Râmnicu Sarat a fost Alexandru Visinescu, detinutii erau supusi unor conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea lor fizica, fara sa li se asigure un minim de medicamente si fara sa li se acorde îngrijiri sau asistenta medicala adecvate, potrivit Parchetului instantei supreme.

Alexandru Visinescu s-a nascut la Buzau, în 1925, si a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sarat din anul 1956 si pâna la desfiintarea închisorii, în 1963, fiind si ultimul comandant al închisorii, unde a murit, în urma torturilor, Ion Mihalache. Înainte de a fi numit în functia de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sarat, Alexandru Visinescu a detinut pozitii în sistemul penitenciar, activând în unitatile Mislea si Jilava, la începutul anilor 1950. Mihai Draghici, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie