Sindicalistii cer modificarea Legii Dialogului Social

 

Confederatia Nationala Sindicala „Cartel ALFA” va organiza o serie de actiuni de protest în fata Ministerului Muncii, în perioada 29 septembrie – 17 octombrie, la care vor participa în jur de 100 de persoane. Pe 7 octombrie, sindicalistii vor picheta sediul Guvernului, fiind asteptati aproximativ 5000 de cetateni.

Bogdan HossuBogdan Hossu, presedintele Cartel ALFA, a declarat ieri ca „protestele sunt menite sa determine actualul guvern sa modifice radical Legea Dialogului Social care a fost adoptata în anul 2011, la presiunea Consiliului Investitorilor Straini si a Camerei de Comert Americane, si care a produs efecte dezastruoase pentru salariatii români”.

Reprezentantii „Cartel Alfa” s-au declarat nemultumiti de faptul ca Executivul nu a dispus modificarea Legii dialogului social, asa cum a promis, în contextul campaniei electorale din anul 2012, si au tinut sa precizeze: „La trei ani de la aplicarea Legii 62/2011 privind dialogul social, adoptata la presiunea Consiliului Investitorilor Straini si a Camerei de Comert Americane, efectele pentru salariati sunt dezastruoase, deoarece prin eliminarea contractului colectiv de munca unic la nivel national, mai putin de 30% dintre salariati mai sunt astazi acoperiti de un contract colectiv de munca. De asemenea, la nivel de unitate, reprezentarea salariatilor este îngreunata la fel de mult de prevederile aberante ale Legii dialogului social. Spre exemplu, un sindicat care are ca membri 49% din totalul salariatilor din întreprindere nu-si poate reprezenta membrii în negocierea colectiva. În schimb, doi reprezentanti ai salariatilor, alesi «prin interventia si presiunea angajatorului», pot face jocurile la acest nivel, negociind, semnând un contract colectiv, sau pot bloca negocierea si blocarea sa de catre sindicatul din unitate”.

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din România, ne-a declarat ca, în contextul crizei economice, flexibilizarea pietei muncii a fost una dintre cele mai bune masuri care au fost adoptate. „Revenirea la contractul colectiv de munca la nivel national ar afecta, în mod negativ, nivelul de trai si ar bloca orice efort de creare a unor noi locuri de munca”, a mai afirmat domnia sa. Florin Pogonaru este de parere ca afirmatia facuta de presedintele CNS Cartel „ALFA”, potrivit careia „Legea Dialogului Social adoptata în 2011, la presiunea AmCham si a CIS, a produs efecte dezastruoase pentru salariatii români”, ar trebui sa fie însotita de o detaliere concreta a efectelor dezastruoase care au fost generate de adoptarea Legii Dialogului Social, în forma actuala.

Bogdan Hossu a mai afirmat ca starea de facto impusa de actuala Lege a Dialogului Social înseamna de fapt „precarizarea locurilor de munca”, crearea unor conditii inumane de munca, salarii mentinute la un nivel foarte scazut, evaziune fiscala si contributii fiscale platite la nivelul salariului minim, toate acestea cu efecte asupra starii de sanatate a angajatilor. Catalina N. Manoiu, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie