Impozitul pe venit. Neclaritati si incertitudini de interpretare si aplicare
Prevederile din Codul fiscal privind impozitul pe venit au fost modificate de nenumarate ori, insa chiar si asa, unii termeni folositi nu mai sunt de actualitate, considera specialistii contactati de AvocatNet.ro. In plus, regulile impozitului pe venit nu sunt corelate suficient cu cele ale impozitului pe profit si ale contributiilor sociale, iar efectul pentru firme poate consta intr-o dubla impunere, ne-au spus acestia. De asemenea, nici in ceea ce priveste impozitul pe veniturile microintreprinderilor lucrurile nu stau mai bine. Afla din materialul urmator care sunt principalele probleme ale sistemului de impozitare a veniturilor, pe care Noul Cod fiscal ar trebui sa le solutioneze.
Actualul Cod fiscal prevede o cota de impozit de 16%, care se aplica asupra venitului impozabil corespunzator fiecarei surse din fiecare categorie pentru determinarea impozitului pe veniturile din: activitati independente, salarii, cedarea folosintei bunurilor, investitii, pensii, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, premii si alte surse.
O analiza critica a prevederilor capitolului „Impozitul pe venit” din Codul fiscal rezulta inevitabil intr-o lista destul de lunga de neclaritati, incertitudini de interpretare si aplicare, a declarat pentru AvocatNet.ro Oana Manuceanu, Tax Director la Schoenherr Tax.
In primul rand, textul de lege a suferit numeroase „peticiri” de-a lungul celor zece ani de Cod fiscal si a devenit destul de greoi de parcurs, ne-a precizat sursa citata, care a adaugat: „In al doilea rand, atat unele prevederi, cat si unii termeni folositi nu mai tin pasul cu realitatea, iar aplicarea lor in multe situatii practice este foarte dificila. In al treilea rand, exista o insuficienta corelare intre reglementarile din titlul <<Impozitul pe venit>> si cele din titlul de contributii sociale sau titlul de impozit pe profit, mai ales pe aspecte legate de beneficiile salariale”.
Recalificarea activitatilor independente in activitati dependente tine de interpretare
Din experienta practica a ultimilor ani, reies patru probleme principale pe care prevederile titlului „Impozitul pe venit” le ridica societatilor si contribuabililor, sustine Oana Manuceanu.
Astfel, printre aceste se numara criteriile in baza carora se poate face recalificarea unei activitati in activitate dependenta.
Citeste mai departe pe avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!