Medierea in conflictele de natura penala – Speta

 

Persoanele tinere se pot afla într-o multitudine de situatii de viata dificile si acestea ne obliga sa luam în discutie efectul pe care îl au consecintele lor, în timp. Astazi ma refer la dosarele penale, instrumentate în urma savârsirii unor infractiuni, dar care pot fi încadrate în categorii juridice diferite. Gravitatea faptei se reflecta în hotarârea instantei privind pedeapsa.

mediereO evaluare a situatiei generatoare de conflict are întotdeauna sanse sa para mai clara, mai logica, pentru cei implicati, atunci când este discutata la mediator, care are reflexele de perceptie exersate spre a lamuri desfasurarea faptelor, fara a fi atras de o parte sau de alta. La sedintele de mediere, în special în cauze penale, sunt invitati si avocatii partilor, pentru a gasi împreuna calea spre un Acord de mediere, care poate simplifica situatia juridica a persoanelor aflate în conflict.

La întrebarea formulata: ”Cum poate ajuta medierea în conflictele de natura penala?!”, raspunde colega mea, mediator Iolanda Murgu. Ea relateaza un caz real, al carui parcurs este foarte interesant de urmarit:

Un tânar de 22 de ani este acostat de alti doi, într-o discoteca din Iasi si acestia îi fura telefonul mobil. Dimineata, tânarul se duce la politie si face plângere împotriva acestora pentru furt.

Cei doi tineri sunt gasiti si anchetati de Politie, care, luând în considerare declaratiile unui martor, îi aresteaza pentru tâlharie.

Toata întâmplarea s-a terminat într-un fel pe care nu si-l dorea niciunul dintre tineri, nici macar cel care reclamase situatia. Acesta din urma îsi recupereaza telefonul, vrea sa se împace cu ei si apeleaza la mediere pentru a-i putea ajuta pe cei doi care au ajuns în arest pentru tâlharie, desi el sustinuse doar ca acestia i-au furat telefonul.

Cum anume îi ajuta un acord de mediere pe cei doi?!

Acordul de mediere în penal împiedica începerea sau continuarea procesului penal, în cazul infractiunilor pentru care este necesara plângerea prealabila (25 de infractiuni) sau împacarea partilor (5 infractiuni ). Aceste cinci infractiuni sunt: violenta în familie, furtul, însusirea bunului gasit sau ajuns din eroare la faptuitor, înselaciunea, înselaciunea privind asigurarile. (Noul Cod de Procedura Penala 2014, Partea Speciala, Titlul I. Urmarirea Penala, Capitolul II. Sesizarea organelor de urmarire penala, Sectiunea a 2-a. Plângerea prealabila, art.295-298.)

În situatia descrisa mai sus, când fapta nu se regaseste printre infractiunile la care împacarea partilor înlatura caracterul penal al faptei si cauza este trimisa în judecata, Instanta poate retine acordul de mediere, cu întelegerea partilor ca circumstanta atenuanta, având ca efect reducerea pedepsei „eforturile depuse de infractor pentru înlaturarea sau diminuarea consecintelor infractiunii”(art.75 alin.2 Cod penal).

Citeste articolul integral pe ziaruldeiasi.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie