BNR cere Parlamentului ca legea pentru conversia creditelor in valuta sa se aplice si contractelor in derulare
Banca Nationala a Romaniei (BNR) cere Parlamentului ca legea pentru conversia creditelor in valuta sa se aplice si contractelor in derulare, dar sa nu creeze costuri suplimentare pentru creditori. BNR propune ca bancile sa ofere debitorilor cel putin dobanda din oferta curenta cand fac conversia. Cursul de schimb aplicabil ar fi cel de la data depunerii cererii de conversie si nu cel de la data accesarii creditului.
BNR a trimis la Palatul Victoria si Parlamentului o serie de observatii la initiativa legislativa a PSD-PNL pentru conversia creditelor in valuta.
Institutia din Strada Doamnei incearca sa explice legislativului ca propunerea parlamentarilor loveste bancile si vrea ca proiectul de lege sa fie radical ajustat, cu doar doua concesii pentru debitori.
Conversia sa se faca din valuta in moneda in care debitorii au venituri
O prevedere introdusa la Senat spune ca debitorul ar avea dreptul sa faca conversia in orice alta moneda, insa BNR propune o formulare similara cu cea din initiativa deputatului Ana Birchall, asumata de 131 de parlamentari, cei mai multi din fosta alianta USL, care spune ca moneda in care se converteste creditul sa fie cea in care debitorul isi obtine veniturile.
“Preluarea textului propus conduce la prejudicierea debitorului prin permisiunea asumarii riscului valutar si perpetuarea starii din prezent, in aceste conditii demersul legislativ in discutie ramanand fara efect”, se arata in scrisoarea BNR, semnata de prim-viceguvernatorul Florin Georgescu.
BNR mai spune ca schimbarea monedei creditului cu oricare alta moneda, fara restrictii, ar duce “la majorarea costurilor asociate creditarii, prin necesitatea de a adopta o strategie de transfer a costurilor de acoperire a riscului valutar”.
Amendamentul senatului a fost criticat si de Asociatia Romana a Bancilor (ARB).
Conversia sa se faca fara costuri pentru banci
Banca centrala vrea ca legea sa nu produca costuri pentru bancile comerciale, ci doar sa scuteasca de riscul valutar viitor pe cei care au contractat credite in alta valuta decat cea in care-si realizeaza veniturile.
Art II, alin. (2) din proiectul de lege spune ca: “Modificarea contractelor aflate in derulare se va face prin acte aditionale convenite cu institutiile de credit sau institutiile financiare nebancare, fara a implica costuri sau garantii suplimentare din partea consumatorului”, se arata in proiectul de lege.
Citeste mai departe pe economica.net
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!