Ce documente atesta calitatea de asigurat la sanatate?

 

Asiguratii in sistemul national de sanatate beneficiaza, in baza contributiei, de anumite servicii medicale gratuite: de la controale la medicul de familie pana la asistenta medicala de urgenta, servicii de medicina dentara sau medicamente compensate. Pentru a putea beneficia de aceste servicii, o persoana trebuie sa si demonstreze ca este asigurata in sistemul national de sanatate. Documentele care atesta calitatea de asigurat au fost actualizate, un act normativ care stabileste un nou model al adeverintelor eliberate de angajator si de casele de asigurari sociale fiind publicat recent in Monitorul Oficial.

asigurare sanatatePe viitor, asiguratii vor avea acces la servicii medicale si medicamente doar pe baza cardului national de sanatate, document ce inlocuieste adeverinta de asigurat, conform HG nr. 900/2012. Totusi, cardurile nu sunt inca folosite, intrucat ele nu au fost distribuite catre asigurati. Mai precis, distribuirea cardului a inceput abia de cateva zile, urmand ca in urmatoarele luni acesta sa ajunga la toti asiguratii.

Noile documente vor deveni obligatorii doar dupa ce se finalizeaza distribuirea acestora si dupa ce vor fi achizitionate cititoarele de carduri de catre furnizorii de servicii medicale.

„Tiparirea si distribuirea cardului national vor continua in urmatorii patru ani pentru persoanele care vor implini varsta de 18 ani si/sau vor dobandi calitatea de asigurat”, se arata intr-un comunicat emis recent de CNAS.

Potrivit institutiei, dupa distribuirea cardului national, va urma o perioada in care vor rula in paralel cele doua sisteme, pentru ca atat asiguratii, cat si furnizorii de servicii medicale sa se acomodeze cu aceasta solutie informatica si pentru a depista si a remedia eventualele probleme depistate in functionarea acestei solutii informatice.

Prin urmare, dovada calitatii de asigurat se va face, ca si pana acum, cu adeverinta eliberata de angajator, pentru persoanele angajate, adeverinta de asigurat eliberata prin grija casei de asigurari la care este inscris asiguratul sau documentul rezultat prin accesarea de catre furnizorii aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate.

In acest sens, CNAS a elaborat recent un act normativ care actualizeaza modelele documentelor ce vor fi eliberate asiguratilor de catre CNAS sau angajator. Este vorba despre Ordinul CNAS nr. 581/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, publicat in Monitorul Oficial nr. 685 din 9 septembrie 2014, ce abroga vechile reglementari in materie si pe care il puteti consulta in sectiunea noastra de legislatie.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie