Statul roman isi joaca toate cartile in cursa pentru preluarea activelor scoase la vanzare de Enel Romania

 

Statul român pare hotarât sa îsi joace toate cartile în cursa pentru preluarea activelor scoase la vânzare de Enel România, de care sunt interesati si chinezii. Anuntul ca Nuclearelectrica si Electrica SA studiaza posibilitatea preluarii unor distributii de energie controlate de Enel în tara noastra i-ar fi determinat pe chinezi sa faca un pas înapoi pentru a-si reevalua oferta, potrivit unor surse din piata.

energie electricaAcestea afirma: „Strategia statului român este sa-i determine pe italieni sa nu-si mai vânda la pachet, ci separat distributiile de electricitate din tara noastra. Si se pare ca au reusit. Italienii erau deja întelesi cu chinezi când au facut anuntul de vânzare. Chinezii au oferit un pret atractiv pentru achizitia în bloc a distributiilor de electricitate controlate de Enel în România, în care era inclusa si o prima pentru preluarea < la pachet >. Acum, chinezii au aflat ca statul nu-si doreste ca o companie straina sa preia Enel Distributie Dobrogea pe care o considera ca fiind strategica în actualul context regional, dar si ca Electrica are drept de preemptiune la Enel Muntenia Sud”.

Enel ar fi solicitat 1,2 miliarde de euro pentru companiile vizate de statul român (Enel Muntenia Sud si Enel Dobrogea), suma care nu ar fi accesibila Nuclearelectrica si Electrica, potrivit unor voci din piata, care afirma ca strategia autoritatilor noastre are ca scop scaderea pretului solicitat. „Sunt luate în calcul oricum toate posibilitatile de finantare a acestei achizitii, inclusiv atragerea alaturi de Electrica si Nuclearelectrica a unor banci finantatoare sau a unor fonduri de investitii”, conform surselor citate.

Conducerea Nuclearelectrica a anuntat, vineri, pe Bursa de Valori Bucuresti, ca analizeaza oportunitatea rezultata din anuntul posibilei vânzari a operatiunilor Enel în Ro¬mânia. Societatea si-a manifestat înca din anul 2013 intentia de diversificare a portofoliului prin investitii strategice care sa conduca la cresterea sustenabila a companiei în contextul competitiv actual al pietei energiei electrice.

„În acest context, Nuclearelectrica analizeaza oportunitatea rezultata din anuntul potentialei vânzari a operatiunilor Enel în România, fiind în prezent în stadiul de analiza preliminara a unei parti din perimetrul tranzactiei”, se arata în raportul remis BVB.

Conducerea societatii precizeaza ca, pâna în prezent, nu a înaintat nicio oferta indicativa sau de alta natura catre Enel. „O potentiala decizie a managementului Nuclearelectrica SA cu privire la tranzactie va fi supusa aprobarii Adunarii Generale a Actionarilor”, precizeaza sursa citata.

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a declarat, pentru site-ul emigrantul.it, ca o decizie referitoare la iesirea Enel de pe piata româneasca va fi cunoscuta, probabil, în urmatoarele saptamâni, precizând, însa, ca înca nu este sigur ca „exit-ul” Enel chiar se va produce.

Domnia sa a explicat, citat de Agerpres: „Nu sunt înca sigur ca se va întâmpla acest exit al ENEL din România. Asta se va vedea în zilele urmatoare. Problema ENEL tine de noua lor strategie si de noul CEO care a fost instalat. Nu are nicio legatura cu mediul de afaceri din România care cred ca este în continuare unul extrem de atractiv”. Alina Toma Vereha, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie