Expertii Comisiei Europene vin luni in Romania pentru evaluarea MCV

 

Justitia din România este scoasa din nou la raport de expertii Comisiei Europene. Specialistii europeni vin luni în tara nostra pentru a discuta cu reprezentantii institutiilor din sistem. Întâlnirile au loc în contextul redactarii raportului privind starea justitiei pentru acest an. În ultimul document similar, Comisia Europeana a criticat Parlamentul si a laudat DNA, ANI si Înalta Curte de Casatie si Justitie. Tot în ianuarie, expertii au stabilit si teme pentru România. De o parte din ele, autoritatile din tara noastra s-au achitat, altele sunt înca restante.

justitie-politicaO bila alba pentru Parlament va fi, cu siguranta, adoptarea legii care suspenda pensiile de serviciu pentru magistratii suspectati de coruptie, pe durata anchetei si a procesului. La rândul sau, Executivul va puncta la capitolul asigurarii de finantare pentru proiectele institutiilor implicate direct în lupta împotriva coruptiei. O alta tema atinsa de sistem se refera la aplicarea de pedepse mari în cazuri de coruptie, decizia din cazul Dan Voiculescu – unde s-a aplicat pedeapsa maxima – fiind exemplul perfect.

Lista sarcinilor care nu au fost rezolvate în cele opt luni care au trecut de la ultima evaluare este însa mult mai lunga. Parlamentul are de pierdut la capitolul aplicarii hotarârilor judecatoresti definitive, ANI solicitând în repetate rânduri revocarea mandatelor pentru parlamentari declarati incompatibili. Nici legea amnistiei si gratierii nu este un subiect închis, desi initiativa a fost aspru criticata de Comisie. Nici atacurile la adresa justitiei nu au încetat, CSM afirmând, în numeroase rânduri, ca politicienii trebuie sa se abtina de la a comenta hotarâri ale judecatorilor sau anchete în curs.

Misiunea expertilor europeni în România va verifica si modul în care magistratii au asimilat si aplicat noile coduri penale, dar si descoperirea tot mai multor cazuri de coruptie în interiorul sistemului judiciar.

Bile negre pentru autoritatile din România

– Aplicarea cu întârziere a hotarârilor judecatoresti definitive

– Legea amnistiei si gratierii

– Atacurile la adresa justitiei

– Modificarile legislatiei penale cerute de sistemul judiciar

– Publicarea integrala a hotarârilor judecatoresti

digi24.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie