Sesizarea Curtii Constitutionale privind modificarile aduse Legii educatiei nu se impune sustine Avocatul Poporului

 

Avocatul Poporului informeaza, legat de solicitarile pentru sesizarea Curtii Constitutionale privind modificarile aduse Legii educatiei, ca nu se impune acest demers – concluzie bazata atât pe argumentele din petitii, cât si pe cele ale partenerilor de consultari din învatamânt.

avocatul poporului„Având în vedere argumentele prezentate atât în petitiile formulate, cât si în sustinerile scrise si orale ale partenerilor de consultari, apreciem ca nu se impune sesizarea Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 49/2014 privind instituirea unor masuri în domeniul educatiei, cercetarii stiintifice si pentru modificarea unor acte normative”, se arata într-un comunicat remis MEDIAFAX, sâmbata, de Avocatul Poporului.

Institutia condusa de Victor Ciorbea detaliaza modul în care s-a ajuns la concluzia ca nu se impune sesizarea Curtii Constitutionale în legatura cu OUG nr. 49 de modificare a Legii educatiei.

Astfel, Avocatul Poporului precizeaza ca, în perioada 4-18 iulie, a primit mai multe petitii pentru sesizarea CC privind acest act normativ, inclusiv de la presedintele României, Traian Basescu.

„În esenta, din petitiile formulate rezulta ca autorii critica Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 49/2014 atât din punct de vedere extrinsec, prin raportare la art. 115 alin. (4) si (6) din Constitutie (apreciind ca nu se impunea adoptarea acestui act normativ pe calea unei ordonante de urgenta), cât si intrinsec, argumentele fiind invocate din perspectiva încalcarii prevederilor art. 32 alin. (1) privind dreptul la învatatura si ale art. 44 alin. (2) referitor la dreptul la proprietate privata din Constitutie. Autorii solicitarilor formulate considera ca prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 49/2014 au fost adoptate o serie de modificari legislative cu un puternic impact negativ atât în sfera învatamântului preuniversitar, cât si în planul învatamântului universitar, exprimându-si nemultumirea fata de masurile reglementate”, arata Avocatul Poporului.

Au fost reclamate astfel, printre altele, organizarea de meditatii platite de stat pentru absolventii care nu au luat bacalaureatul, posibilitatea organizarii unei a treia sesiuni de bacalaureat si prevederea conform careia, pentru anul scolar 2014-2015, colegiile din cadrul institutiilor de învatamânt superior de stat pot organiza învatamânt postliceal doar finantat integral de catre solicitanti. O alta prevedere criticata este aceea potrivit careia „durata mandatului de rector este de 4 ani”, iar „o persoana nu poate ocupa functia de rector la aceeasi institutie de învatamânt superior pentru mai mult de doua mandate succesive, complete”.

Citeste mai departe pe mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie