Au fost aprobate Standardele de calitate in serviciile psihologice

 

In Monitorul Oficial nr. 679 din 17 septembrie 2014 a fost publicata Hotararea nr. 2/2014 a Colegiului Psihologilor din Romania privind aprobarea Standardelor de calitate in serviciile psihologice – Partea generala, Cartea I.

colegiul psihologilor din romania logoIn cadrul Standardelor de calitate in serviciile psihologice se arata:

Competentele profesionale ale psihologilor cu drept de libera practica, denumiti in continuare psihologi, se stabilesc de catre Colegiul Psihologilor din Romania, denumit in continuare Colegiu, fiind obligatorii in recunoasterea si certificarea atributiilor psihologilor din Romania.

Competentele profesionale specifice psihologilor sunt impartite dupa cum urmeaza:

  • competente profesionale generale;
  • competente profesionale de specialitate.

Competentele profesionale generale reprezinta competentele comune ale psihologilor atestati, care rezulta din interpretarea drepturilor si obligatiilor profesionale, reglementate potrivit cadrului normativ de organizare a exercitarii profesiei, in conditiile legii, de a exercita anumite atributii cu caracter general in profesia de psiholog.

Competentele profesionale generale constau in capacitatea comuna dovedita a psihologilor atestati de a selecta, a combina si a utiliza adecvat cunostintele, abilitatile, valorile si atitudinile obtinute in procesul de invatare, in vederea rezolvarii cu succes a unor categorii de situatii profesionale nespecializate, circumscrise profesiei de psiholog, in conditii de eficacitate si eficienta.

Competentele profesionale generale contin si acele capacitati care transcend unui anumit domeniu, avand o natura transdisciplinara. Acestea constau in abilitati de lucru in echipa, abilitati de comunicare orala si scrisa in limba materna sau intr-o limba straina, precum si utilizarea tehnologiei. Competentele profesionale generale contin capacitatile de rezolvare a problemelor si luarea deciziilor, recunoasterea si respectul diversitatii si multiculturalitatii, autonomia invatarii, initiativa si spirit antreprenorial, deschiderea catre invatarea pe tot parcursul vietii, respectarea si dezvoltarea valorilor si eticii profesionale, potrivit standardelor de formare profesionala.

Competentele profesionale de specialitate reprezinta competentele psihologilor atestati intr-o specialitate profesionala, care constau in capacitatea psihologului, potrivit cunostintelor acumulate in formarea profesionala, ca rezultat al absolvirii studiilor universitare de licenta, master, doctorat sau a cursurilor de formare complementara, organizate in conditiile legii si avizate de catre Colegiu, de a exercita anumite atributii de specialitate in profesia de psiholog.

Competentele profesionale de specialitate contin si capacitatile transdisciplinare, constand in abilitati de lucru intr-o echipa interdisciplinara, abilitati de comunicare orala si scrisa, specifice unei specialitati profesionale, precum si utilizarea tehnologiei, a informatiei si comunicarii specifice, cu aplicabilitate intr-o anumita specialitate profesionala.

Competentele profesionale de specialitate obtinute prin cursuri universitare de master sau doctorat, cursuri de formare complementara sau continua, organizate in conditiile legii si avizate de catre Colegiu, raman valabile pentru tot parcursul profesional al psihologului in specialitate, indiferent de treapta de specializare, fara a mai fi necesara reluarea acestora la trecerea intr-o treapta de specializare superioara.

Prezentele norme contin descrierea sintetica a competentelor profesionale, generale si de specialitate, ce urmeaza sa fie inscrise in atestatele de libera practica, potrivit anexei care face parte integranta din prezentele norme.

Orice psiholog detine atat competente profesionale generale, cat si competente profesionale in specialitate, potrivit specialitatilor profesionale, in raport cu treptele de specializare si formele/regimurile de exercitare.

Descrierea amanuntita si prezentarea detaliata a continutului competentelor profesiei de psiholog se realizeaza prin ghidurile de bune practici.

Nerespectarea competentelor profesionale atrage raspunderea disciplinara, in conformitate cu Codul deontologic al profesiei de psiholog cu drept de libera practica. infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie