CSM sesizat de Scoala Nationala de Grefieri cu privire la faptul ca Universitatea Ecologica a anuntat ca organizeaza studii pentru grefieri
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) urmeaza sa analizeze solicitarea Scolii Nationale de Grefieri de a fi sesizat Ministerul Justitiei si cel al Educatiei dupa ce Universitatea Ecologica din Bucuresti a anuntat ca organizeaza cursuri postliceale pentru grefieri.
Universitatea Ecologica din Bucuresti a postat pe site-ul sau, la sectiunea unde este prevazuta admiterea în anul scolar 2014 – 2015, o oferta educationala pentru calificarea profesionala de grefier. Conform sursei citate, durata de studii ar urma sa fie de un an, fiind scoase la concurs 150 de locuri.
În acest context, reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii anunta ca modalitatile de recrutare si formare a grefierilor sunt prevazute de Legea numarul 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe lânga acestea si al personalului care functioneaza în cadrul Institutului National de Expertize Criminalistice.
„Astfel, recrutarea grefierilor se face, de regula, prin Scoala Nationala de Grefieri, concursul de admitere în aceasta institutie organizându-se anual, la nivel national, de catre Scoala Nationala de Grefieri, sub coordonarea Consiliului Superior al Magistraturii. O a doua modalitate de recrutare a grefierilor, subsidiara, în cazul în care activitatea instantelor sau parchetelor nu se poate desfasura în conditii normale din cauza numarului mare de posturi vacante, este prin concurs, care se desfasoara la nivelul curtilor de apel, a parchetelor de pe lânga curtile de apel, Înaltei Curti de Casatie si Justitie, Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie si Directiei Nationale Anticoruptie”, potrivit Regulamentului aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii.
În prezent, potrivit Clasificarii Ocupatiilor din România (COR), exista noua grupe majore, ocupatia de „grefier” figurând în grupa majora 3 – Tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic, subgrupa majora 34 – Alti specialisti în domeniul juridic, social si cultural, grupa minora 341 – Alti specialisti în domeniul juridic si social, grupa de baza 3411 – Specialisti în domeniul juridic si asimilati, la pozitia 341103.
„Astfel, calificarile pentru care se pot organiza programe finalizate cu certificate de calificare sunt expres si limitativ prevazute în Nomenclatorul ce constituie Anexa la Ordinul comun al Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei numarul 35 din 26 ianuarie 2004 si al Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului numarul 3.112 din 27 ianuarie 2004, printre acestea nefiind prevazuta si calificarea de „grefier” „, subliniaza CSM.
De asemenea, nomenclatoarele calificarilor profesionale pentru care se asigura pregatirea prin învatamântul preuniversitar, precum si durata de scolarizare au fost aprobate prin Hotarârea Guvernului numarul 844 din 2002. Anexa numarul 4 la acest act normativ o constituie Nomenclatorul calificarilor profesionale pentru care se asigura pregatirea prin scoala postliceala – nivelul 3 avansat de calificare, în cuprinsul caruia nu se regaseste si calificarea de „grefier”. Otilia Ciocan, mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!