Taxele pentru cadastru si inscrierea in Cartea Funciara au fost majorate. Directorul general ANCPI, neaga acest lucru

 

Guvernul Ponta a dublat taxele pentru cadastru si înscrierea în Cartea Funciara. Manevra este cu atât mai perversa cu cât se fac pregatirile pentru realizarea cadastrului general al României. Directorul general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), Marius Arthur Ursu, neaga, dar practica o dovedeste. Dublarea taxelor a scazut numarul înregistrarilor la oficiile de cadastru cu 10% de la 1 septembrie.

Carte funciara imobilOrdinul directorului general nr. 700/2014 a creat confuzie, deruta si revolta la oficiile de cadastru din tara. De la intrarea în vigoare a noilor reglementari, au avut loc doua videoconferinte între ANCPI si firmele de cadastru din tara. Intrat în vigoare la 1 septembrie 2014, noul ordin aduce câteva obligatii suplimentare pentru topografii care executa lucrari de înregistrare în Cartea Funciara si de cadastru. Ei sunt obligati sa ceara de la oficiile de cadastru Cartea Funciara Colectiva si sa faca fotocopii. Toate acestea înseamna costuri duble si timp de executie cu cel putin doua saptamâni mai mare.

Acuzatii, explicatii si amenintari

“Pentru cadastru si întabularea unui apartament, de exemplu, mai întâi, trebuie sa facem o cerere prin care sa ni se comunice existenta Cartii Funciare Colective a Blocului (CFCB), pentru care platim 100 de lei. Raspunsul se elibereaza în 4 zile lucratoare. Apoi, depunem o alta cerere pentru copia de CFCB, care se elibereaza în 3 zile lucratoare. Tariful este de 5 lei/pagina, ceea ce înseamna cel putin 20 de lei. Pentru toate astea facem 4 drumuri, iar la cozi se asteapta 2-3 ore. Abia de aici încolo se aplica taxa de 120 de lei pentru cadastru si onorariul topografului, care variaza între 250 si 400 de lei. Este o inventie de crestere a taxelor”, declara Adrian Iancu, topograf.

În replica, directorul ANCPI, Marius Ursu, sustine ca nu s-a majorat si nu s-a introdus nici o taxa noua. “Pâna schimbam ordinul de tarifare, Ordinul 39 emis de MAI, nu trebuie cumparata CFCB. Noul ordin obliga firmele doar sa consulte CFCB si sa faca dovada acestei consultari. Doar copiile costa între 10-20 de lei. Voi face dosar penal celor care cer bani pentru comunicarea CFCB. A fost nevoie sa oblig firmele sa consulte acest document pentru ca sunt foarte multe erori în cadastre. La blocuri este vorba despre partile comune ale imobilelor, care au fost înregistrate gresit. Avem situatii în care suprafata lor a depasit 300%. Firmele nu stiu ce sa mai inventeze ca sa-si creasca veniturile”, sustine Marius Ursu, director ANCPI.

Statul vrea mai multe impozite

În vreme ce topografii sustin ca se cere un document inutil, care încarca nota de plata a proprietarilor, directorul ANCPI spune ca nu este nimic nou. “Legea 7/1996 a cadastrului prevede consultarea Cartii Funciare Colective, dar nu a fost aplicata. Este o rezistenta din partea topografilor de a-si face treaba cum trebuie, de a fi corecti. Orice lucrare gresita este un abuz. Fara cadastru fiecare declara ce vrea. Multe persoane platesc impozit pentru 1.000 mp, în realitate detin 4.000 mp. La retrocedari avem cele mai multe probleme. Sunt înregistrate terenuri de 55 ha, iar în realitate sunt 50. În zonele limitrofe marilor orase si ale Bucurestiului, comisiile locale au lucrat execrabil la retrocedari”, explica Marius Ursu. Cele mai frecvente greseli, sustine directorul, sunt pe hârtie, în acte. Adesea, în teren lucrurile sunt în regula. El promite ca, în urmatoarele luni, firmele vor dispune de sistemul electronic de consultare a Cartilor Funciare Colective. Topografii vor semna un document de confidentialitate pentru a li se permite accesul la documente. La rândul lor, firmele sunt sceptice si nu mai cred în promisiuni. Gabriela Dinescu, puterea.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie