Licitatiile pentru achizitii publice vor fi reluate daca doua firme au ambele cel mai bun pret

 

Varianta împartirii contractului era prevazuta în proiectul prin care Guvernul intentioneaza sa clarifice, în perioada imediat urmatoare, problemele generate de cazurile în care firmele înscrise la o licitatie pentru achizitii publice nu pot fi departajate dupa doua încercari.

LicitatieAstfel, proiectul initiat în vara acestui an stabilea ca firmele care se înscriu, la o licitatie publica, cu acelasi pret cel mai scazut si nu pot fi departajate nici dupa ce prezinta o noua propunere financiara vor fi întrebate de catre institutia de stat care atribuie contractul daca accepta sa împarta acest contract înainte ca procedura sa fie anulata, în cazul în care împartirea este posibila.

„Daca în urma reofertarii/reofertarilor ofertantii nu pot fi departajati, autoritatea contractanta are obligatia de a solicita, în masura în care este posibil si mai înainte de a decide anularea procedurii de achizitie publica, acceptul acestora cu privire la împartirea contractului”, era varianta din proiect.

Autoritatile au decis însa acum sa revina asupra acestei propuneri si au elaborat un nou proiect care stabileste ca, daca firmele care au prezentat acelasi pret cel mai scazut nu pot fi departajate nici dupa ce depun o noua oferta, licitatia va fi obligatoriu anulata, cu argumentul ca încheierea contractului este imposibila, fara ca firmele în cauza sa mai fie întrebate daca accepta sa împarta contractul.

„Autoritatea contractanta solicita ofertantilor care, în cadrul ofertelor declarate admisibile, au ofertat cel mai scazut pret egal, o noua propunere financiara, caz în care contractul va fi atribuit ofertantului a carui noua propunere financiara are pretul cel mai scazut. Daca în urma reofertarii/reofertarilor ofertantii nu pot fi departajati, autoritatea contractanta are obligatia anularii procedurii de achizitie publica, fiind imposibila încheierea contractului”, prevede noul proiect.

Contactat de MEDIAFAX, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), Bogdan-Paul Dobrin, initiatorul celor doua proiecte, a aratat ca s-a renuntat la varianta împartirii contractului dupa ce s-a constatat, în urma discutiilor cu ministerele implicate, ca operatiunea nu este posibila în România din punct de vedere juridic.

„Exista intentia de a introduce posibilitatea împartirii contractului, dar concluzia rezultata în urma discutiilor a fost ca, juridic, nu este posibil în România”, a spus Dobrin, precizând ca alte state au aceasta posibilitate prevazuta în legislatie.

Proiectul în cauza stabileste doar normele de aplicare a legislatiei achizitiilor publice în vigoare. Thomas Dinca, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie