Decanul Baroului Vrancea, avocat Ioan Ioanovici: A scazut numarul justitiabililor care apeleaza la avocati

 

In anii anteriori, chiar din prima zi de septembrie incepea forfota in instante. Dupa perioada de liniste, cu doar cateva sedinte pe saptamana, situatia intra in normal, zi de zi sedinte, zi de zi sute de justitiabil i- noi sau cu „state vechi de plata” – se perindau pe holuri si in salile de sedinte. Anul acesta insa, prima zi de septembrie nu a adus mari schimbari fata de lunile de vacanta. Doar ca avocatii, judecatorii s-au grefierii s-au intors din concedii. Numarul justitiabililor nu a crescut insa notabil, ceea ce da, oarecum, de gandit.

avocatiNu stiu daca a scazut neaparat numarul de dosare din instantele vrancene, insa este cert ca a scazut numarul justitiabililor care apeleaza la avocati. In urma cu nu foarte mult timp, chiar si in perioada vacantei judecatoresti, veneau oameni cu plangeri, de regula stranierii, care isi doreau rezolvarea conflictelor juridice. Si apelau, fireste, la ajutorul avocatilor. Acum, avocatii sunt mai multi decat justitiabilii, lucru care se resimte din ce in ce mai acut.

Decanul Baroului Vrancea este de parere ca stranierii nu au mai apelat la instanta pe perioada verii, pentru ca marea majoritate s-au intors definitiv pe plaiurile romanesti. Nici veniturile nu mai sunt cele de altadata, de accea prefera sa lase la o parte neintelegerile. Iar o explicatie la modul general sta in modificarile legislative.

„O cauza este modificarea valorilor taxei de timbru. O alta explicatie este si faptul ca pe legea 1, 18 sau 247 s-au finalizat aproape toate procesele. Iar dupa noul cod penal, sunt foarte multe cauze unde nu mai este nevoie de avocati. Acum sunt doar dosare obisnuite. Si oficiile au scazut, unele fapte nu mai sunt incriminate de legea penala. Poate si numarul avocatilor este indeajuns de mare, in anii anteriori s-a intrat foarte usor in avocatura. Cred ca toate acestea vor duce la o recesiune in profesie”, a explicat, pentru Avocatura.com, decanul Baroului Vrancea, avocatul Ioan Ioanovici.

Insa unii avocati spun ca multi justitiabili nu mai au incredere. Nu neaparat in justitie, dupa cum ne-am astepta, ci chiar in avocati. Pozitie care se explica prin chiar atitudinea judecatorilor fata de avocati. Dupa cum ne-a explicat un membru al unui barou, este cert ca prestigiul avocatului in fata clientului scade cand judecatorul „matura cu tine pe jos” sau iti respinge toate cererile, chiar daca sunt intemeiate.

Nu poti nici sa ii dai o replica pe masura, nu iti permiti. Iar clientul pleaca bulversat si nemultumit, povesteste mai departe, iar cercul se largeste. Nu mai vorbim de clientii atotstiutori care au impresia ca avocatul nici nu face mare lucru, ci doar poarta o roba, asa! Si reduc toata munca avocatului la redactarea unor simple hartii. Pe care oricine le poate face, nu-i asa?

La toate acestea se mai adauga si competentele notarilor si a mediatorilor de a solutiona anumite cauze. Iar unii justitiabili prefera sa lamureasca totul departe de ochii curiosilor din salile de judecata. Zvonoteca spune si ca unii angajati din cadrul instantelor se ofera sa redacteze actiunile justitiabililor. Insa nu am intalnit cazuri concrete si nu ma pot pronunta.

Ceea ce pot spune insa este ca avocatii (vranceni si nu numai) au din ce in ce mai putini clienti. Ceea ce nu inseamna ca scapa de plata cotelor sau a impozitelor datorate statului. Si numai pana acum, peste 10.000 de avocati, la nivel macro, sunt suspendati pentru neplata contributiilor. Si, dupa cum se prevede viitorul, nimic bun nu poate urma. Nicoleta Cristea, avocatura.com

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie