Ziua Inaltarii Domnului si ziua de 24 ianuarie ar putea fi declarate zile nelucratoare

 

Parlamentarii vor ca românii sa mai aiba înca doua zile libere. Un proiect de lege, initiat de 25 de deputati si senatori, prevede ca Ziua Înaltarii Domnului si ziua de 24 ianuarie sa fie declarate zile nelucratoare.

Calendar1Proiectul, initiat de 25 de parlamentari PSD, PNL, PP-DD si PC-PLR, se afla pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, aceasta fiind forul decizional, dupa ce Senatul a respins propunerea.

Initiatorii propun astfel completarea Codului Muncii astfel încât sa fie declarate sarbatori legale în care nu se lucreaza „Ziua Înaltarii Domnului- Ziua Eroilor (a 40-a zi dupa Sfintele Pasti) si 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române.

Potrivit unui studiu recent, România se afla printre tarile europene cu cele mai putine sarbatori declarate zile libere prin lege, la nivelul Europei Centrale si de Est, fiind pe ultimul loc.

Codul Muncii prevede 12 zile libere acordate cu ocazia sarbatorilor publice sau religioase, respectiv câte doua zile pentru Anul Nou, Paste, Rusalii si Craciun si câte o zi pentru Ziua Internationala a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei si Ziua Nationala a României. În 2014, din cele 12 zile doar noua sunt în timpul saptamânii.

Conform studiului Worldwide Benefit and Employment, realizat în 2013 de Mercer Marsh Benefits, în Europa Centrala si de Est, guvernul turc acorda cel mai mare numar de sarbatori publice (14,5), urmat de Rusia (14) si Slovacia (13). Cehia si Lituania au câte 12 sarbatori legale, urmate de Croatia (11), Polonia si Ucraina (10) si de Serbia si România, fiecare cu câte 9.

La nivelul întregului continent, Finlanda ocupa primul loc din Europa cu 15 zile libere, iar Marea Britanie, Olanda si Ungaria sunt pe ultimul loc, cu 8 zile libere. Iulian Tudor, romaniatv.net

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie