Care sunt motoarele de crestere a economiei romanesti?

 

Agricultura si constructiile au frânat cresterea economica atât în al doilea trimestru, cât si la nivelul primelor sase luni din acest an, perioada pentru care INS a calculat un PIB de 279.352,8 milioane lei, în crestere cu 2,4%, evolutie sustinuta de industrie (+1,4%) si impozite nete (+0,8%).

EconomieAnalistul economic Mircea Cosea a declarat ca se poate spune ca agricultura si constructiile au frânat cresterea economica, precizând ca în general economia nu are motoare de crestere.

„Economia în general nu are motoare de crestere si, daca le-a avut, cum a fost în anul 2013, le-a avut conjunctural. Acum sigur ca un an agricol prost înseamna incapacitatea agriculturii românesti de a iesi din dependenta meteo, iar cel de-al doilea motor de crestere, exportul, este si el dependent de piata occidentala. Deci cresterea economica a României a fost conjuncturala, nu a fost pe baza structurala, astfel ne asteptam ca ea sa varieze de la an la an în functie de conjunctura economica internationala si meteo”, a declarat, pentru Curierul National, Mircea Cosea.

Presedintele Uniunii Nationale a Patronatelor cu Capital Privat din România (UNPCPR), Costel Olteanu, spune ca productia agricola din acest an va asigura cresterea economica în semestrul doi, când se valorifica produsele din cultura mare, acolo unde este grosul productiei agricole atât cantitativ, cât si valoric.

„De fapt INS spune ca în primul semestru agricultura nu a sustinut cresterea economica si este normal asa, pentru ca productia agricola va asigura cresterea economica în semestrul doi, când se valorifica produsele din cultura mare, acolo unde este grosul productiei agricole atât cantitativ, cât si valoric. Ne asteptam ca rezultatele obtinute de sectorul agricol în 2014 sa fie sensibil comparabile cu cele din anul 2013 când agricultura a fost unul din principalele motoare ale cresterii economice”, a declarat, pentru Curierul National, presedintele UNPCPR, Costel Olteanu.

Vicepresedintele Consiliului National al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR), Liviu Rogojinaru, afirma ca nu se poate spune ca agricultura si constructiile au frânat cresterea economica. El a aratat ca agricultura este o activitate în care înca în România depindem foarte mult de ce vrea Dumnezeu.

„Cresterea economica a celor din constructii nu mai exista. De ce? Pentru ca nu mai exista cerere si atunci de ce sa construiesc daca nu are cine sa îmi cumpere, la ce, ca sa intram în faliment? Agricultura nu frâneaza cresterea economica, poate sa dea mai mult avânt sau din contra, sa nu dea avânt. Agricultura este o activitate în care înca în România depindem foarte mult de ce vrea Dumnezeu.

Atâta timp cât noi depindem de mila bunului Dumnezeu cu agricultura nu se poate spune ca aceasta frâneaza, poate sau nu sa dea un avânt cresterii economice”, a explicat, pentru Curierul National, vicepresedintele CNIPMMR, Liviu Rogojinaru. Costin Nitu, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie