Propunere legislativa: Angajatorii vor putea desfasura activitate si in zilele libere legale. Vezi obligatiile angajatorului fata de salariati
Angajatorii ar putea avea optiunea de a desfasura activitate si în zilele libere legale, potrivit unei propuneri legislative care se afla în consultare publica pe site-ul Senatului.
În prezent, prin Codul muncii sunt stabilite anumite zile de sarbatoare legala în care nu se lucreaza. Aceste prevederi nu se aplica locurilor de munca în care activitatea nu poate fi întrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, dar celelalte categorii de angajatori trebuie sa le respecte.
Salariatilor aflati într-o astfel de situatie li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator în urmatoarele 30 de zile. Sau, daca angajatorul nu acorda zile libere, pentru munca din zilele libere legale se acorda un spor de cel putin 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate în programul normal de lucru.
În propunerea legislativa (pdf) care vizeaza modificarea Codului muncii se prevede ca, pe lânga locurile de munca în care activitatea nu poate fi întrerupta, celelalte categorii de angajatori vor putea sa desfasoare activitate în zilele libere legale. Însa acest lucru se va face în baza unei informari catre inspectoratele teritoriale de munca pe raza carora au puncte de lucru sau activitati declarate.
Informarea respectiva va trebui sa fie transmisa cu cel putin 48 de ore înainte de zilele libere legale în care angajatorul are intentia sa desfasoare activitate. Totodata, aceasta va include programul de lucru pentru zilele vizate si un tabel cu numele si acordul angajatilor care vor munci în acele zile.
Potrivit propunerii legislative, salariatii care vor munci în zilele libere legale vor primi un spor de 100% pentru fiecare ora lucrata sau vor beneficia de ore libere platite – echivalent a dublul orelor lucrate – în urmatoarele 30 de zile.
Atentie! Angajatorii care vor desfasura activitate în zilele libere legale fara sa informeze inspectoratele teritoriale de munca vor fi sanctionati cu amenzi între 5.000 si 10.000 de lei.
Citeste articolul integral pe legestart.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!