Cum functioneaza noul serviciu al ANAF „Spatiul privat virtual”?

 

Comunicarea on-line a documentelor fiscale este posibila din aceasta saptamana, prin „Spatiul privat virtual”, un nou serviciu al ANAF, lansat ieri pe pagina sa de internet. Aflati din materialul urmator ce etape trebuie sa parcurgeti pentru a va autentifica si a accesa noua facilitate.

Cumparaturi onlineServiciul „Spatiul privat virtual” este reglementat prin OUG nr. 40/2014 de modificare a Codului fiscal, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 455 din 23 iunie 2014 si care a intrat in vigoare la aceeasi data. De asemenea, procedura de implementare a serviciului este stabilita prin Ordinul MFP nr. 1154/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 646 din 2 septembrie 2014 si care a intrat in vigoare la aceeasi data.

Concret, serviciul „Spatiul privat virtual” consta in punerea la dispozitia persoanelor fizice a unui spatiu virtual, aflat pe serverele Ministerului Finantelor Publice/Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, prin intermediul caruia se efectueaza comunicarea electronica a informatiilor si inscrisurilor intre ANAF si persoana fizica in legatura cu situatia fiscala proprie a acesteia, se arata in ordinul MFP.

Astfel, prin accesarea serviciului „Spatiul privat virtual” persoanele fizice pot opta pentru comunicarea prin mijloace electronice de transmitere la distanta a actelor administrative fiscale emise in forma electronica de catre organele fiscale din cadrul ANAF. Asa cum este mentionat si in actul normativ, acest serviciu este optional, nu obligatoriu, asa incat contribuabilii pot trimite in continuare acte catre Fisc si prin mijloacele clasice (posta, fax).

Important! Noul serviciu este disponibil gratuit, 24 de ore din 24, insa pana la sfarsitului anului 2014 va fi disponibil doar pentru contribuabilii cu domiciliul fiscal in Bucuresti si in judetul Ilfov, urmand ca de la anul sa fie extins.

„Spatiul privat virtual” este un proiect cu buget zero, realizat de specialistii din MFP si din ANAF, insa pentru extinderea la nivel national este nevoie de o infrastructura de servere, se mentioneaza intr-un comunicat al MFP, remis ieri redactiei.

„Suntem in discutie cu Banca Mondiala pentru ca serverele pe care trebuie sa le trimita pentru modernizarea ANAF sa vina in timp util pentru acest program”, a precizat Ioana-Maria Petrescu.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie