Viitorul Astra Asigurari depinde de finalizarea preluarii Axa Romania
Viitorul Astra Asigurari, companie care, dupa ce a intrat în administrare speciala, a ajuns sa aiba un coeficient de lichiditate aproape de zero, depinde de finalizarea preluarii Axa România. Desi sia dat un acord de principiu, iar contractul dintre Axa si Astra a expirat deja, pe 21 iulie, Autoritatea de Supraveghere Financiara ezita sa dea un raspuns final, reducând, asa cum spune administratorul KPMG, sansele de reusita ale planului de redresare.
Banii pe care grupul francez Axa ar trebui sa-i aduca, sub forma de majorare de capital, la compania pe care o detine în România ar putea fi singurul colac de salvare pentru Astra Asigurari. Cheia este la Autoritatea de Supraveghere Financiara care, desi a dat un acord de principiu, în care subliniaza ca preluarea Axa de catre Astra este un element cheie în planul de salvare a asiguratorului român, ezita sa dea un raspuns final. Mai mult, un document consultat de noi arata ca si administratorul special al companiei, KPMG, considera ca fiind esentiala finalizarea tranzactiei. Într-o adresa transmisa ASF, KPMG arata: „Faptul ca Astra nu va beneficia de lichiditatile obtinute în cadrul majorarii de capital social Axa (ca efect direct al faptului ca ASF nu a dat aprobarile necesare pâna la data de 21 iulie 2014) va avea consecinte negative nu numai asupra Astra si a asiguratilor acesteia, ci si, potential, asupra stabilitatii pietei de asigurari în ansamblu, consecinte direct contrare obiectivelor statutare ale ASF“. Potrivit ultimelor rezultate, facute publice de KPMG, Astra Asigurari avea, la jumatatea anului, un coeficient de lichiditate de doar 0,03, cu mult sub cerintele ASF (de 1), si în scadere substantiala fata de nivelul din decembrie 2013, adica 0,12.
Cerc vicios. Banii francezilor pot salva Astra
În aceste conditii, banii pe care francezii s-au angajat sa-i aduca drept aport de capital la subsidiara locala ar fi o mare gura de oxigen pentru Astra. Mai ales ca, potrivit unor surse, este vorba despre peste 21 de milioane de euro. Numai ca lucrurile se învârt, deocamdata, întrun cerc vicios. ASF a aratat, pentru Mediafax, ca nu va aproba tranzactia cu Axa pâna când Astra nu se pune singura pe picioare prin majorarea capitalului cu cei 490 de milioane de lei necesari pentru a îndeplini criteriile de solvabilitate, în timp ce francezii de la Axa nu vor aduce banii pâna când nu au certitudinea ca afacerea lor poate fi preluata de catre Astra.
Pozitia ASF este cu atât mai interesanta cu cât, potrivit documentului citat mai sus, ei au cerut deja dovezi privind intentia grupului Axa de a majora capitalului subsidiarei locale. „Totodata, cererea ASF privind depunerea documentatiei de majorare a capitalului social al Axa semnifica, în opinia noastra, faptul ca ASF a aprobat în data de 21 iulie 2014 intentia Astra de a deveni actionar semnificativ al Axa“, arata documentul. Mai mult, chiar seful departamentului asigurari reasigurari din ASF, Fanel Plopeanu, vorbeste, întrun document citat de Hotnews, despre importanta cheie a aprobarii: „Aprobarea de catre ASF a tranzactiei de vânzare-cumparare a AXA România de catre Astra SA ca piesa cheie în îmbunatatirea indicatorilor de lichiditate si ca parte componenta a programului de redresare financiara prin implicarea unui investitor strategic“. Catalina Constantin, capital.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!