MFP a elaborat un nou proiect de hotarare in vederea instituirii unei scheme de ajutor de stat pentru dezvoltare regionala

 

Ministerul Finantelor Publice a elaborat un nou proiect de Hotarâre pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investitiilor cu impact major în economie, acesta prelungind perioada de aplicare a schemelor de ajutor de stat care finanteaza active în paralel cu schema de ajutor de stat care finanteaza crearea de noi locuri de munca, conform Orientarilor privind ajutoarele de stat regionale pentru perioada 2014-2020.

Ministerul Finantelor Publice 1Potrivit proiectului, supus dezbaterii publice pe site-ul ministerului, „plata ajutorului de stat se efectueaza în perioada 2015-2023, în baza acordurilor pentru finantare emise, în limita bugetului anual alocat schemei. „Bugetul maxim al schemei este de 2,7 miliarde lei, respectiv echivalentul a aproximativ 600 milioane euro, cu posibilitatea suplimentarii, astfel: a) credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finantare pentru perioada 2014-2020; b) credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2015-2023. (3) Bugetul anual maxim al schemei este de 450 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 100 milioane euro. Art. 5. – Numarul total estimat al întreprinderilor care urmeaza sa beneficieze de ajutor de stat în baza schemei este de 150”, se arata în proiect.

Cheltuieli eligibile

Sunt considerate cheltuieli eligibile costurile aferente realizarii, respectiv achizitionarii, dupa caz, de active corporale si necorporale, care îndeplinesc cumulativ mai multe conditii de eligibilitate, respectiv sa fie exploatate exclusiv de întreprinderea beneficiara de ajutor de stat pentru atingerea obiectivelor investitiei pentru care s-a solicitat finantarea; sa fie achizitionate în conditiile pietei de la persoane care nu au calitatea de persoane afiliate; sa fie incluse în activele întreprinderii beneficiare de ajutor de stat si sa ramâna asociate investitiei pentru care s-a acordat finantarea pe o perioada de minimum cinci ani de la finalizarea investitiei.

Valoarea maxima a cheltuielilor ce pot fi considerate eligibile aferente realizarii constructiilor nu poate depasi standardul de cost definit la art. 1 lit. ii) din Procedura privind acordarea ajutoarelor de stat.

În cazul închirierii constructiilor aferente investitiei initiale, contractul de închiriere trebuie sa aiba o valabilitate de cel putin cinci ani de la data finalizarii investitiei, iar valoarea maxima eligibila a chiriei nu poate depasi 22 lei/mp/luna, respectiv echivalentul a aproximativ 5 euro/mp/luna.

Pentru a fi considerate eligibile, costurile aferente activelor necorporale nu pot depasi 50% din totalul costurilor totale eligibile aferente investitiei.

Citeste articolul integral pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie