Incetarea contractului individual de munca prin mediere

 

Dispozitiile Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator se aplica si in cazul conflictelor de munca – doar cu privire la acele drepturi de care partile pot dispune. Tipurile de conflicte de munca ce intra sub incidenta medierii pot fi in legatura cu incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca.

Voi prezenta o speta cu care m-am confruntat de curand si anume medierea unui conflict de munca avand ca obiect incetarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului.

Procedura medierii s-a desfasurat in prezenta a 2 mediatori (co-mediere), angajatorul reprezentat prin administrator si salariata. Salariata a fost partea care a solicitat serviciul de mediere, ca urmare a nemultumirii fata de atitudinea angajatorului prin care i s-a adus la cunostinta faptul ca va inceta contractul individual de munca incheiat intre cele doua parti.

Urmare a invitatiei la mediere transmisa angajatorului, acesta a acceptat participarea la sedinta, desi nu avea foarte multe informatii despre aceasta procedura, precizand ca este surprins placut ca salariata a apelat la aceasta metoda de solutionare, preferand medierea in locul instantei de judecata.

Dupa informarea partilor, care au inteles scopul medierii si rolul mediatorului, acestea au avut posibilitatea sa se exprime liber, astfel incat a fost identificat motivul pentru care s-a ajuns la decizia de incetare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului.

Pe durata executarii contractului, salariata si-a respectat atributiile prevazute in fisa postului, a executat la timp sarcinile de serviciu, neexistand o comunicare eficienta cu seful direct din care sa rezulte nemultumirile acestuia. Mai mult, angajatorul nu a emis un preaviz catre salariata, neavand probe in sustinere, fapt pentru care salariata considera ca decizia angajatorului este nelegala.

De asemenea, salariata a precizat ca incetarea unui contract individual de munca poate interveni in conditiile respectarii legislatiei muncii, si anume a solicitat angajatorului emiterea unui preaviz si plati compensatorii in valoare de 3 salarii lunare. Angajatorul nu a acceptat oferta salariatei, spunand ca aceasta nu este justificata in conditiile in care nu are vechime foarte mare in cadrul societatii.

In aceste conditii, angajatorul a fost de acord cu platile compensatorii solicitate de catre salariata, insa a refuzat acordarea preavizului pe motiv ca ar fi nevoit sa-i plateasca inca un salariu de baza. Salariata nu a acceptat aceasta oferta a angajatorului, asa incat discutiile au continuat pe aspectul necorespunderii profesionale a salariatei, motiv pentru care angajatorul i-a propus un alt post in cadrul societatii pe o durata determinata de 3 luni de zile, cu conditia ca salariata sa faca dovada ca este competenta pentru acel post. In cazul in care angajatorul nu va fi multumit de activitatea prestata de salariata pe noul post oferit, contractul individual de munca nu va putea fi prelungit, acesta incetand prin ajungerea la termen.

In concluzie, partile au generat optiuni avand la baza interesele lor, au ajuns la o solutie favorabila, au inteles ca incetarea raportului de munca trebuie sa indeplineasca anumite conditii de fond stabilite de lege.

Asadar, medierea le-a oferit partilor posibilitatea sa solutioneze intr-o perioada de timp scurta conflictul de munca si sa transforme o situatie nefavorabila intr-o noua oportunitate.

Procedura de co-mediere a fost utila atat pentru parti, deoarece au simtit ca sunt ascultate si intelese in problemele lor, iar pentru mediatori a fost o experienta avantajoasa avand in vedere ca au putut sa colaboreze participand activ la facilitarea solutionarii disputei.

Isabella NICA, mediator
Florentina STANESCU, mediator

Juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie