Deficiente in materie de TVA in actualul Cod fiscal

 

Principalele deficiente in materie de TVA, din actualul Cod fiscal, sunt cele privind dreptul de deducere a TVA, mecanismul de ajustare a TVA si scutirile de TVA pentru livrari intracomunitare si exporturi, sustin specialistii contactati de AvocatNet.ro. La toate acestea, se adauga faptul ca organele fiscale interpreteaza si aplica in mod diferit prevederile. Avand in vedere acest lucru, specialistii sustin ca ar fi necesara publicarea unui set de instructiuni despre cum ar trebui sa fie interpretata legislatia de catre autoritatile fiscale, care sa conduca la o abordare unitara.

TVA la incasare 1Taxa pe valoarea adaugata, spre deosebire de celelalte impozite si taxe reglementate de actualul Cod fiscal, s-a bucurat in ultimii ani de o mai mare stabilitate legislativa, principalele modificari aduse in aceasta arie fiind rezultatul transpunerii legislatiei UE sau evolutiei jurisprudentiale, a declarat pentru AvocatNet.ro Anca Grigore, consultant fiscal Dobrinescu Dobrev SCA. Aceasta a adaugat ca ceea ce creeaza probleme in practica este nu neaparat textul de lege, cat interpretarea agresiva sau limitativa a autoritatilor fiscale, in incercarea de „a umple pusculita bugetului de stat”.

Cu alte cuvinte, interpretarea textului de lege in spiritul sau si nu doar in litera sa, nu este o trasatura caracteristica fiscului roman, sustine consultantul fiscal, care a mai spus ca pornind de la aceasta realitate, foarte multe articole de lege ar trebui reformulate si/sau completate.

Pe langa aceste aspecte, la capitolul dificultati aduse de legislatia romaneasca de TVA pot fi adaugate si numarul si volumul reglementarilor (legislatia principala si secundara, dar si o serie de reglementari conexe), structura de labirint cu numeroase trimiteri, mentiuni si exceptii, dar si modificarile frecvente (deseori imprevizibile), a precizat la solicitarea noastra Florina Paring, Tax Manager, EY Romania.

Intr-un astfel de cadru legislativ dificil de parcurs, interpretat si aplicat, contribuabilii nu pot determina intotdeauna sarcina fiscala ce le revine (contrar principiului protectiei legitimei asteptari si certitudinii impunerii stabilite prin jurisprudenta europeana), sustine reprezentantul EY.

Regulile de deducere a TVA ingreuneaza activitatea firmelor

In opinia Luisianei Dobrinescu, avocat Dobrinescu Dobrev SCA, exista doua aspecte importante referitoare la TVA care afecteaza mii de contribuabili si ii descurajeaza in abordarea unui comportament fiscal corect.

Citeste articolul integral pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie