Modificarea Legii societatilor in dezbatere publica

 

Ministerul Justitiei a supus dezbaterii publice un proiect de Lege pentru modificarea si completarea mai multor acte normative, printre care si Legea societatilor nr. 31/1990, în vederea transpunerii Directivei 2012/17/EU, ce ar fi trebuit sa fie implementata în dreptul intern pâna la data de 7 iulie 2014

dosare societati de tip holdingProiectul de act normativ propune îmbunatatirea mecanismelor legale de dizolvare, lichidare si radiere a societatilor, facilitându-se solutionarea cu celeritate a cererilor care privesc aceste proceduri, dupa cum se precizeaza în expunerea de motive.

Noi cazuri de dizolvare a societatilor

Proiectul de lege suplimenteaza situatiile în care se poate cere si pronunta dizolvarea unei societati. Astfel, cu titlu de noutate, se prevede ca la cererea oricarei persoane interesate, precum si a Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), tribunalul va putea pronunta dizolvarea societatii în cazurile în care societatea nu si-a depus situatiile financiare anuale în termenul prevazut de lege. Astfel, se urmareste înasprirea sanctiunii pentru nerespectarea obligatiei fiscale de întocmire, semnare si depunere a situatiilor financiare pentru anul precedent, care în prezent consta doar în aplicarea unei amenzi contraventionale ce variaza între 300 si 4.500 de lei. De asemenea, potrivit proiectului de act normativ, se poate cere dizolvarea societatii daca cerintele referitoare la sediul social înceteaza a fi îndeplinite, cu titlu de noutate retinându-se în mod expres situatiile în care expira durata actului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social, dar si daca actionarii sau membrii (termenul utilizat este neclar, neavând corespondent în Legea Societatilor) societatii au disparut, ori nu au domiciliul sau resedinta cunoscute, în prezent, aceasta sanctiune aplicându-se doar raportat la asociatii societatii. Propunerea legislativa prevede si faptul ca ONRC va elabora liste ale societatilor pentru care urmeaza sa formuleze actiuni de dizolvare, pe care le va afisa pe pagina sa de internet cu minim 15 zile calendaristice înainte de demararea procedurilor. În situatia pronuntarii unei hotarâri de dizolvare de catre tribunal, potrivit reglementarii propuse, hotarârea se va comunica inclusiv societatii vizate, si nu doar ONRC si Administratiei Fiscale, asa cum se procedeaza în prezent.

Citeste mai departe pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie