Numarul de pensionari, cel mai mic din ultimii 18 ani

 

La jumatate anului acesta erau 5,35 milioane de pensionari, cu aproape un milion de persoane mai putin decât acum 10-11 ani când am avut vârful. Si cu toata aceasta scadere, care teoretic ar însemna o usurare a sarcinii, sistemul public de pensii o duce cel mai rau. Strict contabil este în cea mai grea situatie.

pensionariLa jumatate anului, numarul de pensionari era mai redus cu 1% fata de începutul lui 2014. 56.000 au disparut din statistici, un ritm extrem de abrupt. Nici în cifrele pe un an întreg nu se regasesc asemenea reduceri. Pensia medie a fost de 190 de euro pe luna. Si la acest capitol se poate consemna un record, este cea mai mare pensie ca valoare consolidata în valuta.

Numarul de pensionari îl depaseste pe cel al angajatilor. Totusi la nivelul caselor de pensii sunt înscrisi circa 5,5 milioane de persoane care contribuie, multi pe cont propiu, fara a aveau un contract de munca.

Decalajul dintre cei care contribuie si cei care sunt în plata se reduce treptat. E înca departe de o situatie buna, dar exista o ajustare. În ultimii 25 de ani, cel mai mare numar de pesionari a fost atins în 2003, când existau 6,34 de milioane de persoane. Era efectul disponibilizarilor facute în urma restructurarii întreprinderilor de stat. Au fost însa si abuzuri. De pilda, daca în 1990 existau 200.000 de persoane care primeau pensie de invaliditate, în 2009 s-a depasit pragul de 900.000 de persoane.

În ultimii 25 de ani, numarul de angajati a scazut drastic. De la 8 milioane în 1990 s-a ajuns în zilele noastre la aproape jumatate. Numarul pensionarilor l-a depasit pe cel al angajatilor pentru prima data în 1997. Însa, în ultimii zece ani diferenta s-a redus constant. Problema este ca ritmul este prea redus. Si problema este în zona muncii. Numarul de angajati în economie aproape ca stagneaza.

O data cu reducerea numarului de pensionari a fost posibila si cresterea pensiilor. Daca în urma cu 15 ani pensia reprezenta putin mai mult de o treime din salariul mediu, în câtiva ani a ajuns la jumatate. Cu mici variatii de câteva procente se mentine în acesta zona. Cresterea economica a permis o majorare, însa la un moment dat, din ratiuni electorale s-a sarit calul. În 2006, bugetul de pensii reprezenta 6% din produsul intern brut. Anul trecut a sarit de 8%. Si nu ar fi o problema daca toate cheltuielile ar fi acoperite din contributiile strânse. Pensiile au crescut puternic în 2007 si 2008, dincolo de ce era sustenabil. În 2006 bugetul de pensii acoperea tot ce avea în plata si chiar mai ramânea cu ceva. În 2008, banii din contributii nu au mai ajuns si a fost nevoie de alocari de la bugetul de stat.

Odata cu venirea recesiunii, când au disparut locuri de munca si firmele au început sa acumuleze datorii, la bugetul de pensii s-a cascat un mare hau ce trebuie acoperit de la bugetul de stat. În 2009, deficitul la pensii era de circa 1,4 miliarde de euro. În 2013, suma s-a dublat. Anul viitorul, o data cu reducerea contributiei cu cinci puncte procentuale si o posibila crestere a pensiilor, gaura poate sa se duca la 4 miliarde de euro. digi24.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie