Noul Cod penal. Parintii care isi impiedica copiii sa mearga la scoala sau ii retrag risca amenzi sau chiar inchisoare
Parintii care isi impiedica copiii sa mearga la scoala sau ii retrag risca amenzi sau chiar inchisoare, dupa cum se arata in Noul Cod penal, in vigoare de la 1 februarie. Este aceasta o masura potrivita pentru a incuraja frecventarea cursurilor si pentru a reduce abandonul scolar?
In Romania, invatamantul general obligatoriu este de 11 clase si cuprinde invatamantul primar, invatamantul gimnazial si primii 2 ani ai invatamantului secundar superior, dupa cum se arata in Legea educatiei nationale nr. 1/2011.
Conform acestui act normativ, obligatia de a frecventa invatamantul obligatoriu de 11 clase, la forma cu frecventa, inceteaza la varsta de 18 ani. In scopul realizarii finalitatilor educatiei si a formarii profesionale prin sistemul national de invatamant, invatamantul de stat este generalizat si gratuit.
Avand in vederea obligativitatea invatamantului, Noul Cod penal, in vigoare de la 1 februarie 2014, a introdus si pedepse pentru parintii care isi retrag copiii de la scoala sau ii impiedica pe acestia sa frecventeze cursurile scolare. Mai precis, „impiedicarea accesului la invatamantul general obligatoriu” reprezinta acum o infractiune, fiind introdusa la capitolul „Infractiuni contra familiei” din Partea Speciala a NCP si pedepsita conform reglementarilor penale.
„Parintele sau persoana careia i-a fost incredintat, potrivit legii, un minor si care, in mod nejustificat, il retrage sau il impiedica prin orice mijloace sa urmeze cursurile invatamantului general obligatoriu se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda”, se precizeaza in noul Cod penal.
Citeste mai departe pe avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!