Despre Medierea Transparenta cu Alan Gross
Alan Gross a sustinut la Cluj-Napoca in data de 5 septembrie 2014 un workshop cu tema Medierea Transparenta; Cum sa-ti dezvalui strategiile.
Medierea transparenta presupune intelegerea de catre parti a conflictului de baza, transmiterea principiilor si conceptelor de mediere, astfel incat partile sa le foloseasca si in viata de zi cu zi.
Mediatorul va impartasi partilor tehnici de comunicare pentru a fi invatate si folosite de catre acestea, atat in prezent pentru solutionarea conflictului dintre ele, cat si pe viitor in situatii similare.
Partea trebuie sa realizeze de ce se afla in fata mediatorului, sa inteleaga si perspectiva celuilalt, precum si sa constientizeze ce anume il aduce pe cel cu care se afla in disputa la masa mediatorului. Acest lucru se infaptuieste printr-o efectiva si veritabila punere “in oglinda”.
S-ar putea ca partile aflate in procesul de mediere sa sustina ca stiu care este perspective celuilalt. Asa sa fie?!! Mediatorul va reafirma cele spuse de parti folosind tehnica numita reflexie. Nu este suficient sa spunem ca am inteles, ci trebuie sa transmitem si un mesaj – faptul ca am inteles. Pe langa reflexia numita factuala, “da, am inteles”, trebuie si etichetarea acesteia, prin afisarea emotiilor, asa-numita reflexie emotionala.
Motivul reflexiei (in ambele modalitati) este cel mentionat mai sus, si anume ca partile sa inteleaga si de ce fac acest lucru.
Citeste mai departe pe tabloumediatori.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!