Asiguratorii se plang de costurile cu reparatii ale service-urilor supradimensionate si de cinci ori

 

Varianta actuala a Normei RCA permite interpretari subiective generatoare de distorsiuni la nivelul costurilor cu reparatiile pretinse de unele dintre unitatile reparatoare, afirma Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din România. Reactia Asiguratorilor vine în contextual în care ASF a avut în dezbatere proiectul de modificare si completare a Normelor privind asigurarea obligatorie RCA, asupra caruia au avut obiectii atât Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta în Asigurari din România cât si reprezentantii serviceurilor.

service autoÎmbunatatirea cadrului normativ referitor la asigurarea RCA este cu atât mai important cu cât acesta se refera la un segment care are incidenta cea mai ridicata în privinta despagubirilor, în primul rând sub aspectul valorii indemnizatiilor platite anual pagubitilor, dar si al numarului de beneficiari indemnizati în baza existentei politelor RCA în vigoare, arata sursa citata.

Despagubiri de 400 mil. euro pe an

Anual, asiguratorii platesc aproximativ 300.000 de dosare de dauna pe RCA, cuantumul despagubirilor situându-se, în ultimii 3 ani, la o valoare medie anuala de circa 400 milioane de euro. Practic, mai mult de 40% din totalul indemnizatiilor platite de asiguratori în ultimii 3 ani în contul asigurarilor generale se refera la despagubiri aferente politelor RCA.

În viziunea membrilor UNSAR, propunerile de modificare a normelor ce guverneaza activitatea RCA în România vizeaza câteva obiective clare: cresterea gradului de prudentialitate pentru acest segment de piata, cresterea transparentei si controlul îmbunatatit al cheltuielilor.

Cu privire la acest din urma aspect – controlul cheltuielilor -, UNSAR a înaintat propuneri concrete de actualizare a Normei RCA astfel încât aceasta sa respecte principiul rezonabilitatii privind acoperirile din politele RCA, respectiv introducerea conceptului de valoare de piata a vehiculelor la data daunei.

Preturi si manopera umflate si de cinci ori

Varianta actuala a Normei RCA permite interpretari subiective generatoare de distorsiuni la nivelul costurilor cu reparatiile pretinse de unele dintre unitatile reparatoare. În ultima perioada, se manifesta din ce mai pregnant tendinta de interpretare a legislatiei curente în directia maximizarii veniturilor unora dintre serviceurile auto acuza UNSAR.

Potrivit asiguratorilor, se ajunge la supradimensionarea costurilor cu reparatiile, în conditiile în care devizele de reparatii emise de unele unitati reparatoare contin tarife de manopera si cu piesele de schimb de doua cu pâna la peste 5 ori mai mari fata de mediile practicate de catre unitatile de specialitate autorizate de producatorii de vehicule.

Astfel se ajunge la scumpirea politelor RCA si la cresterea “artificiala” a numarului de reclamatii formulate, în numele pagubitilor RCA, chiar de catre unitatile reparatoare atunci când asiguratorii încearca sa limiteze acest tip de practici.

“Evident, în cele din urma, sunt afectati chiar beneficiarii politelor RCA, prinsi la mijloc în dispute care nu le apartin si de care nu sunt vinovati”, se afirma în comunicatul Uniunii. curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie