China General Nuclear Power, singurul investitor interesat de constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda

 

Compania chineza China General Nuclear Power (CGNP) este singurul investitor interesat de constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

cernavodaPotrivit directorului general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, CGNP are 11 unitati nucleare în exploatare cu o putere totala instalata de 11.620 MW si are în constructie înca 13 unitati de aproape 15.000 MW. Cifra de afaceri a companiei chinezesti este de 4,25 miliarde de euro iar activele companiei depasesc 37 de miliarde.

„Ieri am încheiat o etapa intermediara din procesul de calificare a investitorilor, aceea de a ne asigura ca partenerul întelege acest business si are capacitarea de a derula acest proiect. Am luat un partener care sa aiba si capacitate tehnica si capacitate financiara. În aceasta etapa i-am selectat pe cei care vor avea acces la camera de date privind proiectul reactoarelor 3 si 4″, a spus Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, societatea care administreaza centrala de la Cernavoda.

Procedura de selectare a investitorilor pentru constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda a început în ultima saptamâna a lunii august.

Pâna la finele lunii septembrie septembrie, compania chineza va avea acces la camera de date, urmând sa depuna o ofera finala si o scrisoare de intentie.”Estimam ca pâna la finele anului va fi înfiintata compania de proiect care va construi reactoarele 3 si 4”, a adaugat directorul general al Nuclearelectrica.

Daniela Lulache a mai spus ca statul ar putea acorda mecanisme de sprijin pentru acest proiect, cum ar fi contractele pentru diferenta, ceea ce ar însemna ca statul sa acopere diferenta dintre pretul energiei vândute în avans si pretul de referinta din piata de la un anumit moment.

Citeste mai departe pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie