A doua editie a „Mentor Mediare”. Cum a fost?
Bucuresti, 8 Septembrie 2014 – Sub sloganul „Docendo discimus – Invatand pe altii, invatam si noi”, intre 4-6 septembrie 2014 s-a desfasurat la Sinaia a doua editie a „MENTOR MEDIARE” – stagiu-maraton de formare profesionala continua gratuita adresat mediatorilor autorizati din Romania.
Organizat de Centrul de Mediere Ploiesti si Scoala de Formare F.M.M.M. Romania, in parteneriat cu Uniunea Centrelor de Mediere din Romania, “MENTOR MEDIARE” a fost conceput ca un eveniment de mentorat in cadrul caruia mediatorii cu experienta au impartasit colegilor din practica lor, adresat exclusiv aplicatiilor practice si concrete din domeniu.
Pe parcursul primelor doua zile ale evenimentului, au fost organizate in paralel sapte cursuri de perfectionare care au acoperit o arie variata de tematici de actualitate in practica medierii, raspunzand intrebarilor concrete ale celor cca 110 de mediatori inscrisi. Cursurile au fost sustinute in mod voluntar de formatori din cadrul Scolii de Formare F.M.M.M. Romania, care au inteles necesitatea stabilirii unui nivel inalt de pregatire al mediatorilor autorizati in vederea implementarii unor bune practici la un standard profesionist: Marina Ioana Alexandru, Gabriela Ichim, Anca Iacob, Lidia Frunza, Valentin Dragos Biro, Lucian Enache, Mugur Mitroi.
“Evenimentul s-a adresat acelor mediatori care vad medierea ca o vocatie si care inteleg imperativul stabilirii unor practici unitare in domeniul medierii pentru succesul profesional. Ne-am propus sa impartasim din experienta noastra practica de zi cu zi, sa aducem noutati si schimb de informatii concrete din domeniu”, declara dl. Mugur Mitroi, fondator F.M.M.M. Romania.
Partea a doua a evenimentului a avut loc sambata 6 septembrie a.c., in cadrul Conferintei “Practica unitara in mediere – plus de valoare”. Au fost prezentate participantilor si cele 2 proiecte de lege elaborate pana in prezent de Uniunea Centrelor de Mediere din Romania, respectiv:
- Proiectul propus de Uniunea Centrelor de Mediere din Romania pentru corelarea dispozitiilor art. 2 din Legea nr. 192/2006 cu Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei din 7.05.2014. Acest proiect, care vizeaza in principal introducerea incercarii de mediere ca o conditie prealabila obligatorie in anumite tipuri de litigii, a fost depus din 02.07.2014 la Camera Deputatilor si Guvern, grupuri parlamentare, birouri parlamentare, case de avocatura. Cititi proiectul de corelare aici: http://ucmro.ro/index.php?modul=stiri&action=show&stire=331
- Proiectul propus de Uniunea Centrelor de Mediere din Romania pentru modificarea Legii privind medierea si organizarea profesiei de mediator. Printre cele mai importante modificari propuse, Proiectul U.C.M.R. vizeaza: 1) reglementarea dreptului de acces al fiecarui cetatean la procedura medierii ca procedura pealabila obligatorie in anumite tipuri de litigii, posibilitatea dobandirii caracterului executoriu de catre acordul de mediere, colaborarea mediatori-avocati/consilieri juridici; 2) reglementarea stagiului si examenelor profesionale; 3) organizarea la nivel judetean a corpului profesional al mediatorilor din Romania prin descentralizare (Uniunea Corpului Profesional al Mediatorilor din Romania si Corpurile Profesionale Judetene ale Mediatorilor); 4) prevederi suplimentare privind medierea in domeniul penal si al dreptului familiei. Initiatorii au anuntat ca toate sugestiile si ideile pot fi comunicate la office@ucmro.ro in vederea finalizarii proiectului. U.C.M.R. va declansa, in decursul urmatoarelor saptamani, campania de strangere de semnaturi in scopul depunerii proiectului in Parlament pe cale de initiativa cetateneasca. Cititi proiectul de modificare aici: http://ucmro.ro/index.php?modul=stiri&action=show&stire=333.
In inchiderea evenimentului, organizatorii au oferit participantilor concursuri si premii surpriza. Astfel, in cadrul unei atmosfere sarbatoresti, a fost premiata mediatoarea care a strabatut cea mai lunga distanta pentru a participa la eveniment; a fost premiata si asociatia profesionala din afara U.C.M.R. cu cel mai mare numar de mediatori inscrisi la eveniment – U.N.M.R.; au fost acordate 10 genti de laptop in cadrul tombolei; dar si 5 premii-surpriza in cadrul concursului de imitatie „Recunoaste mediatorul”.
Mediatorii participanti au imbinat astfel utilul cu placutul, obtinand 20 de puncte de formare profesionala continua in mod gratuit. ucmro.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!