Doua rute posibile pentru gazul din Marea Neagra

 

Transgaz are în vedere doua rute prin care sa preia în Sistemul National de Transport gazul extras de Petrom din Marea Neagra. Ambele au punctul terminus lânga Arad, de unde gazul poate pleca mai departe în Ungaria si Austria.

Platforma petroliferaGazul din Marea Neagra, pe care Petrom si Exxon Mobil îl vor scoate, începând cu 2019, va intra în Sistemul National de Transport pe doua rute posibile, conform raportului administratorilor Transgaz pe primul semestru 2014. Este vorba fie de coridorul sudic de transport care consta în dezvoltarea SNT de la tarmul Marii Negre pe directia Podisor – Corbu – Hateg – Horia, fie de coridorul central, pe directia Isaccea-Onesti – Coroi – Hateg – Horia, conform hartii din text.

Ambele coridoare de transport au acelasi punct final: localitatea Horia, de lânga Arad, unde se face legatura cu interconectorul Arad-Szeged, de unde gazul din Marea Neagra poate ajunge pe pietele din Europa de Vest.

„A fost semnat un Acord de Cooperare între Transgaz, OMV Petrom si ExxonMobil privind conectarea Dezvoltarii Initiale a Neptun Deepwater la Sistemul National de Transport Gaze Naturale din România…a fost înfiintat un Comitet de Conducere si Doua Grupuri Comune de Lucru pe probleme tehnice si comerciale/reglementare. De asemenea, sunt în curs de elaborare si negociere acorduri de cooperare si cu alti concesionari care detin licente de explorare în Marea Neagra”, se arata în raportul administratorilor.

Potrivit documentului, Transgaz a demarat operatiunile pentru includerea proiectului de transport pe coridorul sudic în Connecting Europe Facility, tronson care repezinta sectiunea de pe teritoriul României a proiectului de interes comun „conducta de transport gaze din Bulgaria în Austria via România si Ungaria”. Odata acest lucru realizat, proiectul devine eligibil pentru fonduri europene nerambursabile. economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie