Obligatiile angajatorului in cazul suspendarii contractului individual de munca

 

Contractul de munca poate fi suspendat din diverse motive, fie prin acordul partilor, fie la initiativa angajatorului sau chiar a angajatului. Ce se intampla cu drepturile si obligatiile acestora in cazul suspendarii CIM, precum si ce contributii mai trebuie platite statului, aflati din materialul urmator.

contractPotrivit Codului muncii, suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti.

Suspendarea contractul individual de munca se realizeaza pe o perioada de timp determinata, ce difera in functie de motivul suspendarii, avand ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.

„In cazul suspendarii contractului individual de munca, se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept”, se mai arata in actul normativ mentionat.

In ce situatii va fi suspendat un CIM?

Codul muncii stabileste, la art. 50, ca un contract individual de munca poate fi suspendat de drept in urmatoarele situatii:

  • concediu de maternitate;
  • concediu pentru incapacitate temporara de munca;
  • carantina;
  • exercitarea unei functii in cadrul unei autoritati executive, legislative ori judecatoresti, pe toata durata mandatului;
  • indeplinirea unei functii de conducere salarizate in sindicat;
  • forta majora;
  • in cazul in care salariatul este arestat preventiv, in conditiile Codului de procedura penala;
  • de la data expirarii perioadei pentru care au fost emise avizele, autorizatiile ori atestarile necesare pentru exercitarea profesiei. Daca in termen de 6 luni salariatul nu si-a reinnoit avizele, autorizatiile ori atestarile necesare pentru exercitarea profesiei, contractul individual de munca inceteaza de drept.

Reglementarile stabilesc, de asemenea, ca un CIM poate fi suspendat atat din initiativa salariatului, cat si din cea a angajatorului.

Astfel, un angajat poate solicita suspendarea contractului sau de munca in cazul concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani sau a concediului pentru formare profesionala.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie