Numar record de turisti pe litoralul romanesc in luna august

 

Dupa un început ploios, litoralul românesc a prins avânt în luna august, când încasarile au însumat aproximativ 120 milioane de euro.

litoralCele câteva saptamâni cu vreme buna si turisti mult peste medie au echlibrat încasarile pe litoralul românesc: aproape 120 milioane de euro numai în luna august. Asa arata acum calculele tour-operatorilor. De patru ori mai mult decât valoarea înregistrata în luna iunie, când s-au adunat doar 30 milioane de euro. În total, în august, au fost pe litoral aproximativ 800 de turisti.

„Era de asteptat, întotdeauna se întâmpla asa în luna august. Cererile pentru weekend au fost mult peste cât poate primi litoralul românesc. Au fost zile în care nu mai gaseai un loc de cazare. Într-un fel, acest lucru a echilibrat debutul timid al verii“, explica Traian Badulescu, consultant turism. Iar supriza a fost sudul litoralului, unde numarul turistilor a fost cu 20% mai mare decât în anii trecuti. Explicatia este simpla: s-au facut investitii si modernizari de milioane de euro în hoteluri. „Desi vremea a fost foarte schimbatoare si începutul de sezon a fost afectat, vânzarile din mai si iunie fiind sub nivelul prognozelor initiale, am reusit sa avem o crestere importanta si în acest sezon dificil, depasind în primele sapte luni ale acestui an vânzarile întregului an 2013. Aceasta, dupa ce în 2013 am dublat practic vânzarile din 2012“, spune Adrian Voican, directorul general Bibi Touring.

Mamaia, cea mai cautata statiune

Potrivit lui Voican, topul statiunilor este condus de Mamaia, cu o pondere de 55% din vânzari, urmata de Eforie Nord – 11% din vânzari, Jupiter – 7% si restul Neptun si Venus. Tot anul acesta, au crescut cererile pentru hoteluri de patru stele cu all inclusive. De asemenea, înscrierile timpurii au reprezentat 30% din total vânzari litoral în primele sapte luni fata de 13% în anul 2012.

De altfel, plusul se poate observa în toate statiunile de pe litoral, exceptie fiind Olimp, care a avut o cerere mai slaba anul acesta, fata de 2013, cu o scadere de 15%, potrivit datelor agentiilor de turism. Valoarea medie a unui sejur a fost, între iulie si august, de 800 de lei pentru Mamaia, 523 de lei pentru Eforie Nord, 412 lei pentru Neptun, 506 lei pentru Saturn si 840 de lei pentru Mangalia. Mai ieftin a fost în Costinesti (363 de lei) si în Eforie Sud (335 de lei). Valori pe care, teoretic, orice român si le poate permite, cel putin o data pe an. Cu toate acestea, Bulgaria a continuat sa sporeasca numarul turistilor, chiar daca, anul acesta, a întâmpinat unele probleme. „Din pacate, în România impozitele platite de hotelieri sunt mai mari decât cele aplicate în Bulgaria. La hotelurile de acolo, TVA este 20%, inclusiv pentru servicii de masa la receptie, sau 10%, daca pachetul turistic este achizitionat prin turoperatori. La noi, TVA pentru masa este 24%, fiind de 9% doar pentru cazare cu mic dejun“, a explicat Traian Baculescu. Ilinca Pop, capital.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie