5 septembrie – Ziua Internationala a Caritatii

 

Ziua Internationala a Caritatii este marcata la 5 septembrie. Gestul nobil de a oferi sau a dona benevol lucruri si bunuri celor nevoiasi sau de a petrece o parte din timpul nostru pentru a-i ajuta pe altii fara a cere recompense, gestul numit caritate, in zilele noastre, ne apropie unii de altii, ne ajuta sa traim in armonie construind un viitor al pacii.

scara si maini, caritateIn mesajul sau, secretarul general al ONU Ban Ki-moon, mentionând ca impulsul pentru acte de caritate exista in fiecare fiinta umana, transmite un apel catre oamenii de pretutindeni sa realizeze acte caritabile, cu scopul de a imbunatati viata noastra in fiecare zi.

Marcata pentru prima data la nivel mondial in 2013, Ziua Internationala a Caritatii a reprezentat un moment important in istoria umanitatii, jucând un rol important in sustinerea valorilor.

Actele de caritate, precum si voluntariatul, donatiile de timp, bani, bunuri sau alte gesturi de solidaritate asigura bunul mers al unei societati, creionând o societate civilizata si moderna.

Caritatea poate atenua cele mai grave efecte ale crizelor umanitare, completeaza serviciile publice in sanatate, educatie si de protectie a copilului, contribuind la dezvoltarea culturii, stiintei, sportului, protejarea patrimoniului cultural si natural. Acestea sunt printre cele mai relevante argumente aduse in sustinerea marcarii unei zile internationale pentru gesturile frumoase pe care oamenii le fac.

In decembrie 2012, Adunarea Generala a ONU a desemnat, prin adoptarea Rezolutiei 67/105, la initiativa Ungariei, ca Ziua Internationala a Caritatii sa fie celebrata in fiecare an la 5 septembrie, sustinând faptul ca actele caritabile pot contribui la promovarea dialogului, a solidaritatii si a intelegerii reciproce intre oamenii din diferite civilizatii, culturi si religii. Totodata, sunt recunoscute eforturile caritabile depuse de numeroase organizatiile si persoanele.

Ziua de 5 septembrie coincide si cu trecerea la cele vesnice a Maicii Tereza de Calcuta, care a primit Premiul Nobel pentru Pace in 1979 “pentru activitatea intreprinsa in lupta de a depasi starea de saracie si suferinta, care constituie, de asemenea, o amenintare la adresa pacii”.

Organisme ONU, precum Programul de voluntari ONU si UNICEF, ofera posibilitati pentru oamenii din intreaga lume care doresc sa se implice in acte de caritate. Adunarea Generala a cerut ca actiunile caritabile sa fie incurajate prin educatie si activitati de sensibilizare a opiniei publice.

Agentiile umanitare ale ONU se bazeaza pe donatii de caritate din partea populatiei si a institutiilor guvernamentale pentru a-si desfasura activitatea de salvare a vietii, in situatii de dezastre naturale, conflicte armate si alte situatii de urgenta.(Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Marina Badulescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie